En benfri kotlettrad eller ytterfilé, om du så vill, tycker jag kan bli väldigt god om den tillagas i en järngryta som ställs in i ugnen. Det är lätt att få köttet torrt eftersom fetthalten inte är så hög. Låg ugnstemperatur och lite vätska i grytan då hoppar du över den risken.

Att skära köttet utmed långsidan över till andra sidan utan att dela ytterfilén i två skilda delar är ett sätt om du inte bara vill krydda köttet runt om.

  • När köttet är skuret, som ovan, vik ut det
  • Pensla med hoisinsås
  • Smaksätt sedan med svartpeppar, salt, riven vitlök och timjan
  • Vik ihop köttstycket och bind ihop med steksnöre
  • Pensla runt om med hoisinsås
  • Värm ugnen till 125 grader
  • Koka upp några deciliter grönsaksbuljong i en järngryta. Ett par matskedar worcestersås i buljongen ger lite extra piff
  • Lägg ner köttet i grytan
  • Tillaga i ugnen, med eller utan lock på grytan. Jag brukar ha 65 -70 grader som riktmärke för köttets innertemperatur. Har du ingen köttermometer då kan du räkna med ungefär 60 minuter i ugnen
Gör gärna en sås av vätskan som är kvar i grytan.