Färsk basilika använder jag ganska ofta då jag lagar mat. Basilikan har en väldigt god smak då den är pepprig, fyllig och lite söt i sin smak. En liten smakförstärkare.

En basilikavinägrett kan du använda i en potatissallad, till fisk, i en grönsallad, till färska tomater är även denna vinägrett fantastisk god. Med andra ord kan du använda basilkavinägrett  till det mesta.

Så här gör jag:

  • 1 stor kruka basilika
  • Mixa basilikan med en stavmixer eller i en minihackare, alternativt matberedare. Jag tar även med stjälkarna
  • Tillsätt 1/2 dl sherryvinäger och 2 dl olivolja och kör på med ditt elektriska redskap
  • Smaka av med någon nypa socker, salt och peppar om du tycker det behövs
Nu har du en vinägrett som du kan ha glädje av till flera måltider. Förvara den i kylen. Den håller säkert minst en vecka. Titta - lukta - smaka!