Ajvar har du kanske använt i matlagningen. Ursprungligen en röra från Balkan som innehåller paprika, olja och salt. Påminner mycket om det vi vanligtvis kallar pesto.

Ajvar kan innehålla mycket mer än paprika, salt och olja. Jag gör aldrig min egen ajvar utan köper den färdig på burk. Då finns möjligheten att välja stark, medium eller mild. Väljer alltid stark som även innehåller aubergine, vitlök och chili. Poängen med det är för min del att inte behöva tillsätta exempelvis chili och vitlök om lite styrka eftersträvas. Allt finns i burken! Vilken styrka du än väljer ska du köpa en burk från Balkan, finns nog i alla välsorterade livsmedelsbutiker. Tycker den är godare än exempelvis ICA:s egna. Den från Balkan är inte dyrare än andra.

Jag har alltid en burk stark ajvar i kylskåpet, kan användas som smaksättare i många rätter. Ett tips är en kall sås gjord på fettfri yoghurt och ajvar. Bara två ingredienser!

Nu till tallriken med Balkan och Italien:

  • Koka spagetti
  • Fräs snabbt upp drygt 1 dl ajvar, stark sort, i en skvätt rapsolja
  • Tillsätt 4 dl grädde, under tiden pastan kokar låter du ajvar och grädde sjuda
  • Hacka färsk basilika och blanda ner i såsen, använd även stjälkarna
  • Rör om hela tiden så att det inte bränns
  • Häll den avrunna spagettin över såsen och blanda runt
  • Servera på tallrikar och toppa tallrikarna med skivor av Prosciutto Crudo. Den lufttorkade skinkan från Italien ska vara vällagrad. Då är den som godast
  • Några oliver och tomater gör att Italien ger sig in ännu mer på tallriken
Det här är en middag där Balkan och Italien möts på tallrikarna.