Bakad potatis
Tror många av er som läser det här har sett Sunefilmen där Håkan Bråkan frossar i potatis på julbordet. Inte så konstigt, potatis är gott. Det bästa med potatis är det går att variera på massor av sätt, inte bara som kokt potatis. En lista med maträtter som bygger på potatis skulle kunna göras väldigt lång.
Ett gott sätt att variera potatis är bakad potatis med olika röror. Rörorna kan varieras efter egen fantasi och med innehåll som tilltalar dina smaklökarna.
Det går utmärkt att göra en röra med fettfri yoghurt som grund. Då kan du vara lite mer generös med fett när du lagar mat nästa gång, om det behövs.
Förslag på röror i bakad potatis:
- Fettfri yoghurt som blandas med stekt kycklingfilé eller annan kycklingdel som delas i små bitar.
- Blanda även i salt, svartpeppar och curry i röran
- Smula sönder kastanjechampinjoner med fingrarna
- Fräs i stekpanna tillsammans med riven vitlök. Tillsätt vitlöken mot slutet
- Blanda den avsvalnade svampen med fettfri yoghurt
- Sätt ugnen på 200 grader
- Stick några hål i potatisarna, antingen med en gaffel eller med en provsticka. Allt för att potatisarna inte ska spricka
- Lägg potatisarna i en ugnsform
- Bakningen tar någonstans mellan 1 och 1,5 timme. Känn efter med en provsticka så att potatisarna är mjuka
- En genväg är att baka potatisarna i micron på full effekt runt 10-15 min
- Är potatisarna klara tar du ut dem och låter dem svalna något. Vill du hålla potatisarna varma kan du linda in dem i ALU-folie
- Innan du ska fylla potatisarna med någon form av röra så skär ett kryss i mitten och pressa varje potatis från kortsidorna. Använd gärna en ren kökshandduk så du inte bränner dig
- Nu är det bara att lägga i fyllning
- Smaska i dig!
1 kommentar | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Smörgåsar- vi äter mer än 50 kg bröd varje år
Nästa inlägg: Snabblagat
Jag tror att vi slänger mer bröd än potatis! Bröd och färska grönsaker lär var det som oftast hamnar i soporna - bröd vara det som slängs mest av bagerierna, fullständigt galet!