Blomkål är gott till det mesta. Gott att äta den som den är utan någon tillagning, kanske i en sallad eller bara lättkokt. En annan härlig tillagning är att baka det i ugnen:

Vad som behövs är ett ansat helt blomkålshuvud som bakas i ugnen på 180 grader. För att få det riktigt gott ska blomkålshuvudet gnidas in med olivolja och sedan saltas med örtsalt och peppras med svartpeppar. Enklast är att från början lägga blomkålshuvudet på ett rejält ark av aluminiumfolie i en ugnsform.

Nästa steg är att skiva smör med osthyvel och täcka kålhuvudet med smöret. Sist men inte minst linda folien runt blomkålen och baka det i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt blomkålen ligga ”upp och ner” i formen.

Nu till det som gör hela härligheten. Ta ut foliepaketet ur ugnen samtidigt som du slår på grillelementet. Öppna folien och lägg blomkålshuvudet uppåt i formen. Smöret som ligger i foliepaketet öses över. Sikta över ströbröd. In i ugnen och grilla tills ytan har fått fin färg. Lite riven smakrik ost är inte dumt att sprida över blomkålen vid servering.

Pappan till originalreceptet tror jag är den formidabla kocken Leif Mannerström. När jag bakar blomkål gör jag inte riktigt som Mannerström. I mästerkockens recept ska blomkålen bakas med den inte helt okända svampen tryffel. Denna svamp finns inte på min inköpslista, ca 180 kr för ett hekto. Därför tillagar jag en variant. Jag gör så gott jag kan och lyfter på hatten för Leif Mannerström, en stor inspirationskälla för mig som matlagare.

Jag har på ålderns höst aldrig önskat mig någon julklapp. Men nu har jag kommit på en önskan, ett hekto tryffelsvamp ….. eller två om någon vill slå på stort. Inget annat står på önskelistan! Tärningen är kastad!

Blomkål är gott…. Säkert väldigt gott med tryffel!