Lasagne i alla dess former är gott. Ja, faktiskt även en helvegetarisk. Minns att jag några gånger gjort en lasagne med bacon istället för en klassisk med köttfärs. Lagade det några enstaka gånger när barnen var små, sedan dess har det legat på hyllan. Inget minne av hur mottagandet var av baconlasagnen.

Det är bara att ta tag i att helt enkelt tillaga en lasagne med bacon. Mitt förslag till hur den ska lagas:

Hacka gul lök, vitlök och stjälkselleri fint. Om du vill är det inte fel att tillsätta riven morot. Fräs i smör och rapsolja, tomatpuré och krossade tomater som du tycker är din egen favorit. Min är Mutti. Salt, svartpeppar och en måttlig mängd strösocker. Låt detta koka ihop efter ditt eget tålamod och tid. Stort tålamod och gott om tid ger godare smaker. Har du några ledsna tomater liggandes använd dom också.

Till lasagne ska det vara en béchamelsås. När det gäller denna lasagne tycker jag att den ska vara lite tjockare. Grunden är smör, vetemjöl och mjölk. Tjockleken väljer du själv. Jag tycker den bör vara lite tjockare än vanligt eftersom tomatsåsen inte innehåller köttfärs.

När du kokt ihop tomatsås och din béchamelsås är det dags, som experterna säger, att bygga lasagnen:

Bottna en smord ugnssäker form med béchamelsås, nästa lager med lasagneplattor och lie av tomatsåsen, lägg på delade skivor av bacon.

Nu till min specialare, häll i béchamelsåsen i tomatsåsen. Varva sedan formen med bacon och den blandade såsen.

Täck över allt med en riven ost av smakrik sort.

Grädda i ugnen enligt vad lasagnepaketet anger.

Mycket gott till lasagne är en vitkålssallad blandad med en dressing av rapsolja och äpplecidervinäger eller vitvinsvinäger och svart peppar.

 Jag föredrar spetskål när det inte är säsong för den vanliga vitkålen. Med säsong menar jag nyskördad vitkål. Spetskål är förvisso dyrare än vitkålen. Utan att närmare undersökt saken tror jag priset per kilo blir det samma när kålen väl är uppäten. Vanlig vitkål har en enorm rotstock som får skäras bort, och jag vet inget annat att kasta den. Spetskål däremot har en minimal rotstock. Mindre svinn med andra ord.

Skulle du vilja veta hur jag behandlar kål till bl.a sallad så finns det här:

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Sa-har-gor-jag-med-vitkalen/