Kan låta lite simpelt att skriva om hur man kokar pasta. Men det är uppenbart så att det finns människor som inte riktigt fixar detta. Hur enkelt det än låter. Jag har blivit serverad klibbig pasta, beroende på att det skett något fel vid tillagningen. Här kommer några tips utifrån mitt sätt att koka pasta:

  • Välj en pasta av bra kvalité. Vad som är bra beror på vad du själv tycker. Billig pasta i i tvåkilospåsar tycker inte jag är bra. Du får vad du betalar för. Det är min erfarenhet. För den skull behöver inte billig pasta vara dålig. Finns inget som säger att ett och samma märke alltid har bra eller dålig pasta. Jag tycker te.x inte om Barillas lasagneplattor och ännu mindre Kungsörnens spagetti.
  • Välj typ av pasta utifrån vilken pastarätt du ska laga. Kolla på vad kockproffsen föreslår.
  • Viktigt att du har en gryta av storlek som motsvarar mängden pasta du ska koka. Hellre en större gryta än en som är för liten.
  • Koka upp vatten och salta tills du skäms och häll i lite mer salt.
  • Minska koktiden med 1 minut utifrån vad det står på förpackningen.
  • Innan du häller pastan i durkslaget, ta tillvara på lite av pastavattnet.
  • När pastan runnit av, tillbaka med pastan i kastrullen, häll i lämplig mängd pastavatten, rör om.
  • Låt aldrig pastan ligga kvar i durkslaget - då blir den klibbig.
  • Varför vissa envisas med att ringla olivolja över pastan har jag aldrig riktigt fattat. Du har "gratis" pastavatten. Använd det!
  • Till sist: Spola inte kallt vatten över pastan. Om du inte vill ha kall pasta, förstås.
När jag lagar spagetti med köttfärssås serverar jag alltid spagetti enligt bilden. En tjockare sort som är som ett litet rör. Kanongod tycker jag. Andra kanske tycker om Kungsörnens. Smaken är som baken, delad.