Matjessill äter min fru och jag helt oberoende av vilken månad det är på året, det tror jag många gör. Vi hade en snickare hemma på jobb, till frukost åt han alltid en burk matjessill och till det kokt ägg. En riktig matjesfantast skulle jag vilja säga.

Det finns dock inget som går upp mot nypotatis/färskpotatis till matjessillen. Tänk dig bara smaken av en nypotatis och den fina konsistensen. Mumma! Hur jag än gör under vintern och vilken typ av potatis jag väljer blir det aldrig detsamma som med nypotatis.

Nu när det börjar fyllas på med nypotatis i butikerna och priset ligger i nivå med vinterpotatisen övergår jag helt till nypotatis, om det inte ska tillagas potatismos. När det gäller priset på potatisen så tror jag vi konsumenter i södra delarna har lite försprång.

Gör slag i saken och handla hem nypotatis. Det är så himla gott till nästan allt. Några exempel jag vill framhålla är stekt fläsk med löksås, pannbiff med stekt lök och skysås eller köttbullar i gräddsås. Matjessill är naturligtvis etta på listan.

"Färskpotatis är en norröver nyttjad synonym för den delikatess som söderut benämns nypotatis......en delikatess som inte kan ersättas av några importer...........Säger man nypotatis uppe i den svenska tajgan begriper de inte vad man menar, för där heter det färskpotatis"

(Jan-Öjvind Swahn)