Såg reklam på en TV-kanal där världskocken Mattias Dahlgren är i färd med att göra reklam för fiskpinnar från Hemköp.

Kvinnan i inslaget blir lite förvånad när Dahlgren steker fiskpinnar och pikar honom lite, på reklammanér förstås. Hon får dock ett snabbt svar tillbaka:

- Är du en sån där matsnobb, eller? Välj ett riktigt bra halvfabrikat och krydda det med lite kärlek.

Kärlek verkar  i reklaminslaget vara några inlagda gurkskivor och ett salladsblad.

Inte för att fiskpinnar måste klassas som katastrofmat. För mig känns det ändå konstigt att en så erkänt duktig världskock som Dahlgren gör reklam för fiskpinnar.

På hemsidan för "Matbaren" har han vänt på det hela:

"Matbaren är en modern bistro – en informell restaurang i tiden. Med utgångspunkt i säsongens bästa råvaror skapas dagligen en levande meny ......."  Ett sunt tänk tycker jag " med utgångspunkt i säsongens bästa råvaror".

Serverar han fiskpinnar på samma sätt som i Hemköps reklam? Troligen inte.

Tore Wretman hyllas av många kända kockar. Han höjs till skyarna, med all rätt, som mannen som verkligen kämpade för och satte den svenska husmanskosten  högt upp på agendan och att mat skulle lagas från grunden.

Om du köper halvfabrikat i tid och otid och serverar det på köksbordet tycker jag du ska fundera.

Ta den tid som behövs för att du och din familj ska serveras hemlagad MAT. Du ska låta dina barn vara delaktiga i matlagningen och på ett klokt sätt lära sig att "mat det lagar vi köket och inte i fabriken" Jag tror att ett sådant tankesätt lägger grunden till goda matvanor.

Givetvis är det fritt att välja.Vi lever i ett fritt land och kan, om vi vill, välja fabriksmat eller något annat alternativ.

Tänk efter! Vilket är bäst fabriksmat eller mat lagad från grunden? Vilket smakar bäst? Om fabriksmat smakar lika bra och är lika näringsrik som hemlagat, då kan vi sluta laga mat. Och istället:

Krydda med lite kärlek!

Alternativet till "halvfabrikat kryddad med lite kärlek" är som när mitt barnbarn Jack lär sig laga lasagne tillsammans med sin pappa.