Det är inte precis säsong för färska svenska äpplen. Vi hade ändå några äpplen som låg och "skräpade". Sagt och gjort, min fru bakade en härlig äppelpaj.

Äppelpaj

  • 4 äpplen
  • 150 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • Värm ugnen till 175 grader, varmluft
  • Smält smör i en kastrull
  • Blanda ner alla ingredienser utom äpplen
  • Skala äpplen, kärna ur och dela i bitar
  • Smörj en ugnsform och lägg ner äpplebitarna
  • Fördela smeten över formen
  • Grädda i ugnen ca 30 minuter eller tills pajen känns knäckig
Supergott tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås gjord med vaniljstång.