Du som följer "Mogges Mat" har säkert uppmärksammat att ankbröst är en av favoriterna hemma hos oss. Som jag ser det är ankbröst förhållandevis prisvärt om man vill festa till det lite. Varför inte göra en ankbröstsandwich? Det finns många andra liknande mackor med nötkött, kyckling eller annat kött. Jag väljer ankbröst den här gången!

Hur kan en ankbröstsandwich göras?

  • Stekt ankbröst
  • Bröd, bara att välja bröd. Mina förslag är: Surdegsbröd, pain riche eller ciabatta 
  • Roccola
  • Apelsinsås

Ankbröstet, ett ankbröst räcker till två mackor

  •  Värm ugnen till 150 grader varmluft
  • Börja med att skära ett rutmönster på bröstets skinnsida
  • Salta ankbröstet innan stekning
  • Ställ ett stekjärn på spisen, lägg ner ankbröstet med skinnsidan nedåt och värm upp till ganska hög värme utan stekfett
  • Bryn ankbröstet på båda sidor. Skinnet ska bli riktigt krispigt. Räkna med 4 min på skinnsidan och 2 min på köttsidan. Peppra med din favoritpeppar, röd, svart eller vit
  • Ställ in stekjärnet i ugnen 
  • Stick en köttermometer i ankbröstet och tillaga klart i ugnen. 
  • När ankbröstet är 56-60 grader tycker jag att det är dags att ta ut det. Låt köttet vila i ca 7-8 minuter och skär sedan upp det i skivor
  • Under tiden köttet vilar hinner du med två saker:
  1. Såsen, min favoritsås till ankbröst är apelsinsås. Sjud upp hemlagad apelsinmarmelad med en gnutta vitvinsvinäger. Har du köpemarmelad ska det gärna vara en marmelad med lite socker
  2. Brödet kan stekas på väldigt lätt, antingen i ett grilljärn eller stekjärn
  • Nu har du det mesta klart till en ankbröstsandwich!
  • Dags att bygga den supergoda sandwichen:
  • Lägg ut ditt valda bröd på en tallrik
  • Sprid mycket apelsinsås över brödet. Spara sås så du kan ringla över ankbröstet
  • Lägg skivat ankbröst på sandwichen
  • Ringla apelsinsås över köttet
  • Täck med roccola
Serverar du sandwich med en näve roccola blir det en överraskning när man skär i mackan och får fram ankbröstet.