Hemma hos oss äter vi ankbröst med jämna mellanrum. Jag har fått för mig att ankbröst anses lite "speciellt och fint". För mig är det speciellt för att jag klassar det som nummer ett då det gäller fågel. Fint, vet jag inte. Beror på vad som läggs i ordet "fint". 

Priset på ankbröst är inte speciellt högt, jämfört med exempelvis en bit entrecote, ryggbiff eller oxfilé. Kostnaden för ett ankbröst bör inte avskräcka! Du får ett smakrikt kött till en mycket lägre kostnad. Oftast går det att hitta både färska och frusna bröst. Det frusna har ett lägre pris. Inget fel att välja det, jag känner ingen skillnad i smak. ICA har ett ankbröst på 200 g till ett rimligt pris, runt 40 kr. Ett sådant kan räcka till två portioner om lite goda tillbehör serveras på tallriken. 

Ankbröst brukar jag tillaga så här:

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Ankbrost-med-ugnsrostad-sotpotatis-/ 

Till ankbröstet gör jag en potatisgratäng och som vanligt "världens enklaste sås".

Potatisgratäng

 • Skala och skiva potatis med en mandolin
 • Strimla och hacka purjolök. Använd de fräscha delarna av den gröna delen. Om den ser trist ut går du på den vita delen istället
 • Riv vitlök
 • Lägg ner dessa ingredienser i en kastrull med gräddmjölk. Jag skivade 400 g potatis och använde 2 dl gräddmjölk, hälften mjölk och hälften grädde
 • Värm upp med försiktighet tills det blir krämigt och potatisen känns lite mjuk, tar mellan 5 och 10 minuter
 • Vänd ner kastrullens innehåll i en smord ugnsform eller portionsformar
 • Toppa med smörklickar
 • In i ugnen på 150 grader, varmluft. Det är den temperaturen du använder till ankbröstet
 • Ta ut gratängen när potatisen är mjuk
 • Låt vila under tiden under tiden ankbröstet är inne i ugnen. Du kan antingen välja att linda in formen eller småformarna i en ren kökshandduk eller att ställa en skärbräda över potatisen. Det ska vara ganska tätt så att potatisen håller värmen
Sås
 • I nio fall av tio, till ankbröst, gör jag en enkel sås på hemlagad apelsinmarmelad. Gör så eftersom både min fru och jag tycker att det smakar väldigt gott till ankbröst. Dessutom tycker jag att det är oerhört enkelt att göra en fantastisk sås på det här viset. Prova gärna!
 • Nu är det på det viset att min fru kokat marmelad på blodapelsin. Jag tar därför fram en av burkarna
 • Ner med några matskedar blodapelsinmarmelad i en kastrull. Koka upp!
 • Smaksätt med några stänk vinäger
 • Klart!
Vill du göra egen marmelad kan du följa den här länken:


Om du funderar på att tillaga ankbröst hoppas jag att det här ska smaka!