Ankbröst är ett mycket mört kött, det smälter i munnen om tillagningen har lyckats. Vad kan du servera till ankbröst? Låt din fantasi flöda och ta det du tycker är riktigt gott.

Det finns olika sätt att tillaga ankbröst. Jag använder ett sätt som jag tycker brukar ge ett mycket gott resultat. Därmed inte sagt att jag gör på det bästa viset.

Ankbröst

  • Räkna med att ett ankbröst räcker till 2 portioner

  • Värm ugnen till 150 grader varmluft
  • Börja med att skära ett rutmönster på bröstets skinnsida eller skär snitt i skinnet
  • Ställ ett stekjärn på spisen, lägg ner ankbröstet med skinnsidan nedåt och värm upp till ganska hög värme utan stekfett. Köttet bryns i fettet från skinnet
  • Bryn ankbröstet på båda sidor. Skinnet ska bli riktigt krispigt. Räkna med 4 min på skinnsidan och 2 min på köttsidan. Saltar gör jag innan bröstet ska ner i stekjärnet. Svartpeppar väntar jag med tills det är dags för ugnen. Lätt att svartpepparn bränns då stekjärnet är väldigt varmt 
  • Ställ in stekjärnet i ugnen 
  • Stick en köttermometer i ankbröstet och tillaga klart i ugnen. 
  • När ankbröstet är 56-60 grader tycker jag att det är dags att ta ut det. Låt köttet vila i ca 7-8 minuter och skär sedan upp det i skivor. Köttemperaturen stiger några grader under tiden köttet vilar. En tumregel för ankbröst: Rosastekt 62 grader. Medium 65 grader. Välstekt 70 grader
 Sötpotatis
  • Jag väljer rostad sötpotatis
  • Skala och klyfta sötpotatis
  • Rosta i ugnen tillsammans med olja. 200 grader varmluft tycker jag är lämpligt
  • Ta ut potatisen när den börjar mjukna, vänta inte för länge så att sötpotatisen blir överdrivet mjuk, då får du mer mos än rostad sötpotatis
Sås
  • Väljer den enklaste såsen i hela världen. Apelsin och ankbröst får väl sägas vara en klassiker
  • Jag klickar några matskedar hemgjord apelsinmarmelad i en kastrull, tillsätter lite vitvinsvinäger. Späder med vatten, om det behövs
Grönsak
  • Dela Pak Choi på mitten, skär av roten. Pak Choinen kommer inte att hänga ihop, det blir flera delar. Det gör det inte mindre gott
  • Stek ca 5 min i rapsolja
  • Häll oystersås eller japansk soja över dina Pak Choi och salta med grovkornigt havssalt

När allt är färdiglagat tycker jag det är en riktig festmåltid!