Ankbröst med rostade rödbetor, tomater och skysås
Ankbröst serverar jag gärna under en helg. Om man som jag oftast köper färska ankbröst som är vakuumpackade brukar det vara två ankbröst i varje förpackning. Till en måltid för två räcker det med ett bröst. Det andra åker ner i frysen. Det är absolut inget fel på frysta ankbröst. Finns att köpa i många dagligvarukedjor. I min butik lyser de oftast med sin frånvaro om man vill köpa dem styckevis.
Ankbröst kanske kan anses som lite exklusivt. Prismässigt är det inte så exklusivt, jämfört med många andra köttprodukter, ett kilopris på 169 kr är inte överdrivet dyrt i jämförelse med svensk fläskfilé. Smaken däremot tycker jag är exklusiv.
Tillagning av ett ankbröst - två portioner
- Värm ugnen till 200 grader
- Börja med att skära ett rutmönster på bröstets skinnsida, skär bara i skinnet
- Gnid in ankbröstet med salt och peppar
- Ställ ett stekjärn på spisen, lägg ner ankbröstet med skinnsidan nedåt och värm upp till ganska hög värme
- Bryn ankbröstet på båda sidor
- Stick en köttermometer i ankbröstet och tillaga klart i ugnen.
- När ankbröstet har en temperatur på lite under 60 grader tycker jag det är perfekt. Låt köttet vila i ca 10-15 minuter och skär sedan upp det i skivor. Köttemperaturen stiger några grader under tiden köttet vilar. En tumregel för ankbröst: Rosastekt 62 grader. Medium 65 grader. Välstekt 70 grader
- Ugn 200 grader
- Klyfta rödbetor
- Placera rödbetor och små tomater i en ugnsform
- Vänd runt tomater och rödbetor i olja, rosmarin och salt
- Tillaga i ugnen
- När rödbetor och tomater känns klara är det dags att ställa in ankbröstet i ugnen
- Rödbetor och tomater kan stå kvar för att få lite extra yta
- Hacka schalottenlök eller gul lök riktigt fint. Schalottenlök eller gul lök är en smaksak
- Fräs löken mjuk, tillsätt 2 dl cider och 1/2 msk sherryvinäger. Stormkoka 1 minut
- Tillsätt 2 dl vatten och en grönsaksbuljongtärning, låt sjuda i 20-30 minuter så att skyn reducerats till hälften. Smaka av med salt och svartpeppar
- Sila skyn i en finmaskig sil
Föregående inlägg: Chiliolja
Nästa inlägg: Ett litet stänk av Asien
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar