Ankbröst med rödvinssås får väl sägas vara en klassisk kombination. Lika klassiskt är det med apelsinsås eller att apelsin finns på tallriken tillsammans med ankan.

Anka tycker jag kan delas in i två kategorier. Båda smakar i stora drag lika. Som jag ser det är en Anka en fågel som vi människor tämjt och fött upp på i stora drag likt kycklingar och hönor. Om de föds upp på ett etiskt försvarbart sätt har jag ingen susning om.

När vi i jaktkretsar talar om ankjakt handlar det om jakt på vilda änder. Ofta används vettar eller bulvaner för att locka fåglarna. Det gäller dessutom att fågeljägaren döljer sig väl genom att flyta in i naturen genom klädsel och gömmen.

Alla seriösa jägare följer de regler som finns, vilken typ av jakt det än gäller. Det handlar om att respektera jakttider och vid andjakt ha med sig apporterande hund som kan söka upp fågeln och överlämna det till jägaren.

Personligen är jag inte någon älskare av fågeljakt även om det flygande viltet är smakfullt på tallriken.

Det finns olika skolor om hur ett ankbröst ska brynas. Vanligast tror jag är att ett stekjärn värms upp till hög temperatur och att bröstet läggs ner när järnet är rejält varmt. Ett annat sätt är att ankbröstet läggs i stekpannan samtidigt som plattan slås på. Jag tycker det senare är det bästa.

Gemensamt för de båda metoderna är att skära ett rutmönster på skinnsidan och att börja med den sidan när det ska brynas. Allt för att låta ankbröstet brynas i sitt eget fett.

Tillagning av ett ankbröst - två portioner

  • Värm ugnen till 200 grader
  • Börja med att skära ett rutmönster i på bröstets skinnsida
  • Gnid in ankbröstet med salt och peppar
  • Ställ ett stekjärn på spisen, lägg ner ankbröstet med skinnsidan nedåt och värm upp till ganska hög värme
  • Bryn ankbröstet på båda sidor
  • Stick en köttermometer i ankbröstet och tillaga klart i ugnen. 
  • När ankbröstet har en temperatur på 60 grader tycker jag det är perfekt. Låt köttet vila i ca 10-15 minuter och skär sedan upp det i skivor. Köttemperaturen stiger några grader under tiden köttet vilar. En tumregel för ankbröst: Rosastekt 62 grader. Medium 65 grader. Välstekt 70 grader
Rödvinssås
Schalottenlök eller gul lök? Vid tillagning av olika såser är det väldigt vanligt att använda schalottenlök. Som jag ser det är skillnaden mellan gul lök och schalottenlök att den senare är mildare i smaken och att den har tunnare skikt än gul lök och därför lättare att hacka riktigt fint.
Jag använder gul lök för lite kraftigare smak och hackar den i en minihackare.
  • Hacka en liten gul lök och en vitlöksklyfta i en minihackare eller med en kniv
  • Fräs löken på låg värme tills den mjuknar utan att ta färg
  • Häll över 2 dl rött vin, 1 msk rödvinsvinäger, 1/2 msk koncentrerad kött- eller svampfond, 1,5 dl vatten, en nypa torkad timjan och några hela vitpepparkorn
  • Låt allt småputtra i ungefär 20 min
  • Smaka av såsen med lite salt och socker om du tycker det behövs
  • Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten
  • Koka upp
  • Till sist, sila såsen och häll den över det skivade ankbröstet
Potatis
  • Ugnsbakade småpotatisar eller normalstora som delats är mycket gott till ankbröst
  • Smaksätt potatisen med torkad timjan och salt. Blanda ihop olja, timjan och salt, vänd runt potatisen
  • Tillaga i ugnen 40 minuter på 200 grader
Ska det festas på ankbröst med ugnsbakad potatis är det enklast att börja med potatisen och sedan ställa in ankbröstet. Ställ in stekjärnet med skinnsidan på ankbröstet nedåt i järnet, då blir skinnet krispigare. Potatisen kan stå kvar i ugnen. Ställ in ankbröstet när potatisen varit i ugnen 20 minuter. Stäng av ugnen när du tar ut köttet. Ankan blir färdiglagad på ca 15 minuter.

Tillbehör
  • Några "apelsinfiléer"
  • Sallad
Festen kan börja!

Spara gärna ankfettet som blir kvar i stekjärnet. Att exempelvis steka strimlad vitkål i ankfett ger en ny smakupplevelse.