Första gången jag tillagade ett ankbröst tycker jag det blev ok. Numera tycker jag det blir perfekt, med mina mått mätt. Ett ankbröst är inte svårare än något annat. Gäller bara att hitta det sättet som känns rätt. Som med allt annat gäller det att göra sitt bästa. Då brukar det bli bra.

Det här tycker jag är en bra väg till ett gott ankbröst

 • Värm upp ugnen till 125 grader
 • Torka av hela bröstet
 • Börjar med att skära ett rutmönster i skinnet. Inte för att det ska se fint ut, främst för att valda kryddor ska tränga in i köttet
 • Salta och peppra ankbröstet
 • Lägg ner ankbröstet i en kall stekpanna. Skinnsidan ska vara neråt. Ankbröstet ska stekas i sitt eget fett. En del, både proffs och amatörer, väljer att lägga ner ett ankbröst i ett stekhett stekjärn. Det är inte min melodi. Kall stekpanna och öka på värmen anser jag är det bästa sättet. Bara att välja!
 • Vrid upp värmen på plattan
 • Stek tills skinnet börjar få färg och börjar bli knaprigt
 • Vänd och stek ytterligare ett par minuter
 • Jag brukar lägga ankbröstet på en tallrik några minuter och samtidigt låta stekjärnet svalna något
 • Tillbaka med bröstet i stekjärnet med fett- och skinnsidan uppåt 
 • In med en stektermometer i köttet och stekjärnet in i ugnen
 • Nu gäller det att hålla koll! 56 grader då ska ankbröstet ut
 • Vira in i folie och låt köttet vila ca 10 minuter innan det är dags att skiva upp
 • Det här är mitt sätt att tillaga ett ankbröst. Kanske inte det bästa, jag tycker slutresultatet blir bra. En utbildad kock gör förmodligen på ett annat sätt.
En enkel apelsinsås
 • Apelsin och ankbröst är en klassiker!
 • Har du apelsinmarmelad, helst hemkokt, är det bara att klicka i marmelad i en kastrull och koka upp den. Späd gärna med lite vatten. Nu har du en apelsinsås! Väljer du en marmelad i butikshyllan är mitt råd att välja en som har väldigt lite socker och sötningsmedel
 • En egen apelsinmarmelad kan du göra så här:  http://moggeboysmat.bloggo.nu/Blodapelsinmarmelad/ Marmeladen kan göras på gula apelsiner, blodapelsiner eller en blandning
Färgglada morötter och delikatesspotatisar passar bra till ankbröstet. Jag förkokar gärna för att sedan steka på i olja och smör.