Sverige är inget stort land varken när det gäller uppfödning eller konsumtion av anka. I butikerna hittar du vanligen både färska och frusna ankbröst som kommer från Frankrike.

Har du inte redan upptäckt vilken läckerbit ett ankbröst är då är det dags att prova på!

Ett ankbröst räcker till två portioner vilket man bör tänka på då de franska oftast saluförs i förpackningar med två ankbröst. I ett lite hushåll kan det därför vara klokt att köpa färska ankbröst. Tillaga det ena och frysa det andra.

En riktigt god middag med ankbröst kan du förslagsvis göra så här:

  • Värm ugnen till 180 grader varmluft
  • Börja med att skära ett rutmönster på bröstets skinnsida
  • Gnid in ankbröstet med salt och röd peppar
  • Ställ ett stekjärn på spisen, lägg ner ankbröstet med skinnsidan nedåt och värm upp till ganska hög värme utan stekfett
  • Bryn ankbröstet på båda sidor. Skinnet ska bli riktigt krispigt. 80 % av stektiden bör ägnas åt skinnsidan
  • Stick en köttermometer i ankbröstet och tillaga klart i ugnen. 
  • När ankbröstet är 56-60 grader tycker jag att det är dags att ta ut det. Låt köttet vila i ca 10 minuter och skär sedan upp det i skivor. Köttemperaturen stiger några grader under tiden köttet vilar. En tumregel för ankbröst: Rosastekt 62 grader. Medium 65 grader. Välstekt 70 grader
  • Låt ankbröstet gå klart i ugnen med skinnsidan nedåt i stekjärnet. Blir riktigt krispigt
  • Istället för potatis eller puré i någon form kan du ugnsrosta:
  • Zucchini
  • Palsternacka
  • Jordärtskocka
  • Bara att skala allt och skiva i bitar och rosta i ugnen 
  • Ta gärna med några delade körsbärstomater
  • En otroligt enkel sås till ankbröstet är att värma vinbärsgelé i en kastrull 
Gör som så att du börjar med det som ska rostas i ugnen. In i 180 grader varmluft Stek på ankbröstet och in i ugnen där redan rostningen är igång. När ankbröstet har rätt temperatur, ta ut det. Låt rostningen fortsätta om det behövs. Det är säkert klart när bröstet fått vila.

Riktigt gott, tycker jag!