Ankbröst - palsternackspuré - sherryvinägersås
Ankbröst är en riktig delikatess. Om jag får frågan om att välja de två godaste middagarna är det enkelt. Ankbröst och skreitorsk. Varje rätt serverad var för sig.
Tillsammans med puré av palsternacka och potatis blir det ännu godare med ankbröst. Lägg därtill en sås som innehåller sherryvinäger och du har en riktig vinnare.
Hur jag tillagar ankbröstet saxar jag från ett tidigare blogginlägg:
- Värm upp ugnen till 125 grader
- Torka av hela bröstet
- Börjar med att skära ett rutmönster i skinnet. Inte för att det ska se fint ut, främst för att valda kryddor ska tränga in i köttet
- Salta och peppra ankbröstet
- Lägg ner ankbröstet i en kall stekpanna. Skinnsidan ska vara neråt. Ankbröstet ska stekas i sitt eget fett. En del, både proffs och amatörer, väljer att lägga ner ett ankbröst i ett stekhett stekjärn. Det är inte min melodi. Kall stekpanna och öka på värmen anser jag är det bästa sättet. Bara att välja!
- Vrid upp värmen på plattan
- Stek tills skinnet börjar få färg och börjar bli knaprigt
- Vänd och stek ytterligare ett par minuter
- Jag brukar lägga ankbröstet på en tallrik några minuter och samtidigt låta stekjärnet svalna något
- Tillbaka med bröstet i stekjärnet med fett- och skinnsidan uppåt
- In med en stektermometer i köttet och stekjärnet in i ugnen
- Nu gäller det att hålla koll! 56 grader då ska ankbröstet ut
- Vira in i folie och låt köttet vila ca 10 minuter innan det är dags att skiva upp
- Lika delar potatis och palsternacka
- Skala, dela i bitar och kok i saltat vatten
- Häll av vattnet och ånga av
- Tillsätt en äggula och smör
- Vispa till en puré med ballongvisp eller elvisp
- Smaka av med örtsalt och vitpeppar
- Finhacka gul lök, knipplök eller schalottenlök
- Fräs tillsammans med brunt farinsocker. Pudra över sockret
- Häll på någon deciliter vatten och tillsätt en hönsbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
- Tillsätt sherryvinäger och japansk soja. Smaka av hela tiden så att smaken passar dig
- Låt det hela sjuda tills hälften av vätskan reducerats
- Sila såsen så att löken försvinner
- Tillbaka med såsen i kastrullen
- Låt såsen sjuda
- Blanka av med en klick smör
Föregående inlägg: Fiskgryta med saffran
Nästa inlägg: Ris istället för grädde!
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar