Ankbröst är inget du ska dra dig för att tillaga. Det kan låta krångligt, speciellt och avancerat. Kan du tillreda en kycklingfilé då kan du med all säkerhet tillaga en middag med ankbröst.Vågar lova att ankbröst är gott!

Ankbröstet:

Jag räknar med dryga 150 gram/person.

Viktigt att bröstet inte är kylskåpskallt. Skär några tunna snitt i fettkappan eller gör ett rutmönster.

Salta. Stek med skinnsidan neråt ungefär 4 minuter, vänd och stek köttytan ca 2 minuter. Många steker i torr och het stekpanna, jag gör inte det. Steker i lite smör, mycket fett kommer att avsöndras från fettkappan.

Lägg sedan bröstet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen, 125 grader. Låt köttet gå i ugnen 20-30 minuter. Bra att ha en ugnstermometer till hands. Innertemperaturen på ankbröstet kan varieras mellan 65 och 70 grader beroende på hur du vill att köttet ska vara vid servering.

När köttet är klart, låt det vila 10-15 minuter inlindat i folie. Skär sedan ankbröstet i skivor.

Sås för två portioner: Vanligt med rödvinssås eller apelsinsås till ankbröst. Jag valde en annan variant, vinbärssås.

Koka upp 1,5 dl buljong, gärna grönsaksbuljong. Rör ner 3 msk vinbärsgelé, ½ msk dijonsenap, 1 tsk japansk soja, låt koka upp så att senap och vinbärsgelé löser sig ordentligt. Blanda ½ dl grädde och ½ msk vetemjöl, tillsätt detta. Koka upp och låt sjuda i några minuter. Har du tillgång till färska röda vinbär kan du blanda ner det i såsen. Du kan lätt dubbla vinbärsgelén om du vill få fram ännu mer vinbärssmak.

Till ankbröstet: Stekta små färskpotatisar/nypotatisar. Kokta dagen innan. Jag gillar att ligga i framkant med det mesta, även med matlagningen. Brukar därför fråga min fru om vad vi ska äta till middag kommande dag, brukar göra det innan den aktuella middagen tillagas. Hon kommer alltid med bra förslag! Vi pratar ihop oss och fattar beslut utan några konstigheter. Därför hade jag idag kokta potatisar i kylen. Stekte dessa i samma panna som ankbröstet stekts i, blir gott med ankfett. Pepprade även med lite svartpeppar.

Grönsaker: Ta det du har i grönsakslådan. Jag kokte en färsk morot och delade den. Den fick göra sällskap med romansallad och tomat. Lite olivolja och flingsalt fick bli en dressing, bara att ringla över olivolja och sprida lite flingsalt när oljan är på plats.

Detta kanske inte är det ultimata sättet att tillaga och servera ankbröst. Kanske skulle en kock ta sig för pannan. Jag tycker det blir gott! Sedan finns det säkert bättre sätt, kockarna har säkert många bra förslag och tips, högaktar deras profession.

Laga mat, det kan alla göra. Kockar kan det dessutom med finess, stil och oftast gedigen kunskap!