Det blir soppa på den tillvaratagna buljongen från kambenen (se inlägg nedan). Ängamat  är en redd och ganska gräddig grönsakssoppa. Läste någonstans att man i de norra delarna av landet kallar ängamat för "snålsoppa". Varför framgick inte. 

Vid lite efterforskningar har jag kommit fram till att namnet förmodligen är ett epitet från grannlandet Finland. Kanske har någon givit namnet bara för att det saknas kött i soppan och att man bara skördar sitt grönsaksland på primörerna och kokar soppa på de ädla grönsakerna. Det får vara hur det vill med den saken. Nu ska det lagas soppa!

  • 7,5 dl buljong
  • 1 knipplök
  • Morötter
  • Potatis
  • Sockerärtor
  • Blomkål
  • Hacka löken grovt
  • Dela morötter 
  • Samma sak med potatisen
  • Dela blomkål i mindre buketter
  • Skär sockerärtorna i lämpliga bitar
  • Fräs löken i en kastrull
  • Tillsätt buljongen
  • Lägg i potatis, morötter och blomkål. Koka upp och låt sjuda tills du tycker att tuggmotståndet åassar dig
  • Tillsätt 2 dl grädde i soppan
  • Rör ut 3 msk majsstärkelse i lite vatten och låt det åka ner i soppan
  • Koka upp och låt sjuda
  • Sockerärtorna tillsätts mot slutet
  • Smaka av med salt och svartpeppar
  • Garnera gärna ängamaten med persilja
Ett gott bröd och en god ost sätter piff på en soppmiddag!