Att inhandla ål vid den här tiden på året är ingen lätt uppgift. Inte heller under den tid på året då ålfisket pågår beroende på att det är mycket hårt reglerat. Ska det serveras ål på tallriken en februarimånad får det bli av frusen ål.

Sagt och gjort. Det skulle inhandlas ål! Var kan man göra det? Tanken var först  "glöm det i februari". Skam den som ger sig. Jag tog en chansning och knappade in telefonnumret till ålafiskaren Hans Olofsson mer känd som Hånsa i ålakretsar och i bygden. Jodå, han hade frusen ål till salu då det på grund av pandemin blivit snålt med ålagillen och att ålen istället hamnat i frysen.

Väl på plats hämtade Hånsa ålen och vi fick en pratstund med hans livskamrat Maria Blombärg som var i full färd med ett av sina textila konstverk. Hon är bl.a konstnär och skriver även böcker. Hennes senaste bok "Ål en urgammal matkultur" är en kokbok som inte bara innehåller recept. Med  i kassen hem hade vi både ål och den nya boken.

Ål en urgammal matkultur

Är du intresserad av mat, matkultur och fakta kring ålfisket i dåtid och nutid är boken en självklarhet. Det är ingen kokbok som enbart består av recept. En kort sammanfattning av "Ål en urgammal matkultur":

  • Historik kring ålfisket
  • Ålagilen
  • Ålfiskets framtid
  • Regleringen av fisket
  • Runt ett 60-tal recept. Inte bara ål, du kan lära dig göra riktig äppel chutney, mimosasallad, ålakulturens äppelkaka, baka ett riktigt skånskt grovbröd och en del annat
  • Gamla skrönor
  • Ålfiske som ett hantverk
  • Ålens vandring
  • Ålabodarnas plats i fisket
Bokens guldklimpar är de 60-tal recept som presenteras. Här finns de samlade för framtida generationer. Oavsett om man är ålälskare eller inte tycker jag det beundransvärt att det nu finns en bok om ål och med så många recept på denna mystiska varelse.

Boken är ett dokument som jag gärna skulle vilja att barn och barnbarn tog med sig in i framtiden för att sprida vidare, om ålen som en urgammal matkultur. Boken är ett historiskt dokument som kan läsas med glädje tillsammans med alla recept som Maria Blombärg delar med sig av.

Att ålafisket skulle leva vidare är jag däremot inte säker på. Det ser dystert ut för det traditionella hantverket av flera skäl:
  • Licens krävs för att fiska ål
  • Ålafiskaren får inte låta någon annan vittja fångstredskapen
  • Inga nya licenser medges
  • Ålafisket kan inte överlåtas eller ärvas
  • Vattenkraften hindrar ålen att ta sig ut i haven för att kunna växa upp till blankålar
Framtiden ser just nu dyster ut.

Jag rekommenderar dig att läsa Maria Blombärgs bok Ålen En Urgammal Matkultur. Läs den inte bara, sprid den.
En fantastisk present till alla som vill ta del av EN del av den svenska matkulturens historiska rötter.

Författare: Maria Blombärg
Utgiven av: Artes Liberales AB
ISBN 978-91-519-2103-7