Så här inför julen görs det ena testen efter den andra med julskinkor. Vilken är bäst? Vilken smakar bäst? Men vad är julskinka egentligen? Den du köper i mataffärens kyldisk. Det kan man undra.

Jag har haft möjligheten att för några år sedan köpa riktig julskinka på Vikaryd utanför Alingsås. Det var då jag bodde ett stenkast från Vikaryds Gårdsbutik. Hur det är idag vet jag inte.

Hur ska man få en riktig julskinka som är gjord av färska nystyckade skinkor. Det vill säga skinka. Inte ”skinkor” som fyllts med vatten och pressats in i ett nät och dessutom fyllts med nitrit? Det är inte så lätt!

Jag hittade ett charkföretag inte så långt från hemmet som garanterar följande: ”Observera att här kan Du beställa enbart Gammaldags, Sockersaltade Julskinkor vilka är gjorda av färska nystyckade skinkor från lokala bönder”. Visserligen kostar skinkan 125kr/kilo…. Men hur stor skinka behöver man egentligen, inte så stor kan jag tycka. På stället jag hittat är skinkorna i storleksordningen 1-2 kg.

Tänk så här: En skinka i charkdisken kanske kostar ca 80 kr/kg, två kilo är 160 kr. En ÄKTA skinka i samma storlek kostar 250 kr. Skillnad 90 kr. Tror man överlever den kostnaden när man får en riktig julskinka,Tycker du att priset inte är överkomligt tycker jag det bästa är att överge snapsen till sillen och istället njuta av riktig julskinka. Har jag fel?

https://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=32317

Nu tillhör jag inte kategorin som jagar eko eller säger att det måste vara närproducerat. Jag har inget emot det, om det smakar bra, däremot vill jag inte betala något extra för det. Vad jag däremot kan betala lite extra för är ÄKTA VARA.