Färsk torskfilé tycker jag är som allra bäst när den får fyra olika "behandlingar":

  • Fiskhandlaren ska byxa filéerna. Vilket innebär att varje filé är garanterat benfri. Han eller hon använder kniven och skär bort en liten del så att du garanterat slipper alla former av ben. Filé ska vara benfri! Säg gärna till att filén ska byxas när du köper färsk fisk. Innan vägning av fisken. Du ska inte behöva betala för bitar med ben om du köper filé. Du ska inte heller behöva stå hemma i köket och dra ut ben med någon form av köksverktyg. Filé ska vara benfri!
  • Filéerna ska ligga och dra i saltlag innan tillagning. Med stor risk för att upprepa mig: Filéerna bör ligga i en lag med vatten och salt. Det ska smaka saltvatten. Exakt så som det smakar när du får en kallsup på västkusten. Rimma i lagen minst 30 minuter och du får en fisk som smakar mer än genom att bra strö salt över och låta det dra.Så tycker jag
  • De byxade filéerna tillagas i ugnen på låg temperatur 100-125 grader. Med en termometer är det enkelt att läsa av när fisken är som bäst. Jag förespråkar 48 grader
  • Fisken serveras med tillbehör som bara gör att du älskar att äta och tillaga färsk fisk

En rätt med torskfilé som bara gör att maten smälter i munnen.
  • Punkt 1 till 3 är en förutsättning för god torskfilé på tallriken
Tillsammans med torskfilé på tallriken
  • Några rökta räkor som skalats. Jag har ätit rökta räkor som varit frusna. Det var inget fel på det men röksmaken var långt borta. Prata gärna med din fiskhandlare om att få så nyrökta räkor som möjligt. Det är extra gott. Vissa, även mindre fiskhandlare röker faktiskt sina räkor själva
  • En enkel sallad med dillvippor, tunna skivor av rädisor och delade sockerärtor
  • Smält smör
  • En bit citron som du kan pressa över fisk och sallad
  • Kokt nypotatis
Det här tycker jag bara är så fantastiskt gott!