Äntligen riktig fisk från Nordostatlanten. Att vi varit på Cypern senaste veckan är ingen hemlighet för alla er som följt min matblogg. Jag äter aldrig fisk då jag är på turistorter oavsett om det är i Sydeuropa eller i Asien, jag kan inte bara tänka mig att äta det. Fråga mig inte varför. Samma sak med kokta ägg. Det är lite som att det kommer upp en stoppskylt framför mig när det gäller fisk och ägg. Jag klarar det bara inte.

Därför är det härligt att vara hemma igen och kunna köpa den fisk jag vill ha. Idag torskfilé, från Nordostatlanten. Idag experimenterade jag lite vilt för att göra något nytt och oförutsägbart.

Så här gjorde jag en rätt för två personer:

 500 gram torskfilé.

Tog en ugnssäker form fyllde denna med ”mjuka grönsaker” paprika, tomater, pak choi, spetskål, fänkål  och några dillkronor.

Sedan hällde jag över grönsakerna med följande, som jag fräste i en mindre stekpanna: Kikkomansoja, sesamolja, en nypa farinsocker, lita flingsalt och en tesked krossad timjan.

På denna grönsaksbädd fick fisken ligga. Innan fisken lades på grönsaksbädden fick grönsakerna gå 15 min i ugnen på 200 grader. Hela härligheten tog jag ut från ugnen när fisken nått ca 50 grader.

Till allt detta en liten klick potatismos. Potatismos gjord med vispgrädde, kallpressad rapsolja istället för smör, äggula, vitpeppar och örtsalt.

En kall sås vill jag gärna ha. Idag blev det en sås med yoghurt, en klick majonnäs och lite orökt kaviar. Om du förbereder såsen är ett tips att ta ut den från kylen en stund innan maten serveras. Jag tycker inte det är så gott med kylskåpskallt till varmt. Det är som så mycket annat en smaksak.

Givetvis fick fisken ligga i en saltlake i minst 40 minuter innan det var dags att lägga den på grönsaksbädden.

Det sämsta med fisken i våra fiskdiskar är att den i regel är så förbaskat dyr. Smakar det så kostar det.