Ibland kan jag längta efter svampsoppa. Helst ska det vara på nyplockad svamp. Nu är det som bekant inte årstid för att plocka svamp i skogens skafferi. Det får duga med vad som finns i butiken. Jag väljer att plocka till mig olika sorters svamp på frukt- och grönsaksavdelningen.

Svampsoppa, 4 portioner

  • Skiva en gul lök och fräs den mjuk i olja och smör, lite farinsocker gör löken lite karamelliserad. Lägg löken åt sidan när den är mjuk och karamelliserad
  • Skiva rejält med olika sorters svamp i tunna skivor och stek. Tillsätt löken mot slutet
  • Smula ner 2 grönsaksbuljongtärningar och häll på 5 dl vatten, koka upp. Låt sedan sjuda med 2 dl vispgrädde
  • Smaka av soppan med Kikkomansoja
  • Gott i svampsoppa är några skivor stekt bacon
  • Lite torkad timjan är inte fel på baconskivorna när de ska stekas knapriga till en svampsoppa
  • Knaperstekt bacon. Jag föredrar att tillaga bacon i ugnen. Använd en ugnsplåt med bakplåtspapper, lägg ut bacon, stek knapriga i ugnen på 225 grader. Lägg upp i svampsoppan
  • Toppa med en klick grekisk yoghurt och ett par kvistar färsk timjan

Om du vill går det fint att mixa soppa slät. Det hoppar jag över den här gången.