Stekt sill eller strömming med potatismos och lingon är en klassisk husmansrätt. Fisken måste inte serveras på det viset då den är nystekt, även om det är toppengott. Det går att variera på olika sätt. Ett sätt är med nypotatis, kall sås med smak av matjessill ,en klyfta citron och färska grönsaker.

Fisken

  • Filé av sill eller strömming
  • Klipp bort ryggfenan och skölj filéerna
  • Salta varje filé lite lätt på köttsidan
  • Lägg ihop två filéer med skinnsidorna utåt
  • Vänd i rågmjöl
  • Stek i stekjärn eller i ugnen
Kall sås
  • Rör ned spad från matjessill i grekisk- eller turkisk yoghurt. Smaka av allt eftersom spad rörs ned
  • Blanda i rejält med finhackad dill
Potatis, citronklyfta och grönsaker
  • Tvätta och kok potatis på ditt vanliga sätt
  • Klyfta citron
  • Servera med grönsaker du gillar
Tycker du om att grilla går det bra att tillaga fisken på grillen. Då kan det vara bra att göra det genom att lägga fisken i ett halster och grilla ett par minuter på varje sida. Smörja gärna grillhalstret med lite matolja.

Go middag!