Egentligen känner jag mig ganska berest. På senare tid har det varit stopp för att öka på resandet. Varför vet alla - Covid 19 över hela världen.

Ett land jag aldrig besökt är Frankrike, får väl se hur det blir med den saken i framtiden. Frankrike och det franska köket kanske är något som skulle upp på listan "hit ska jag resa". Frånsett vällagad mat från ett äkta franskt kök skulle jag börja med att smaka på två riktiga franska klassiker, baguetter och min stora favorit vad det gäller bakverk, croissant. Så himla gott som en avslutning på en riktigt bra hotellfrukost. Här hemma tror jag de flesta hotell serverar fabrikscroissanter.

Hur som helst med den saken. Jag har fått till mig att det i Frankrike serveras gatumat som bär namnet Socca, en pannkaka som görs på kikärtsmjöl. Tycker du om kikärtor i olika former är den här pannkakan ett väl så bra alternativ till vanliga pannkakor eller crêpes.

Du kan göra egna kikärtspannkakor

  • 5 dl kikärtsmjöl, mjölet finns hos de flesta större livsmedelsbutikerna
  • 5 dl vatten
  • 1 dl olja, du kan använda vilken olja du vill
  • Tillsätt 1 msk Tabasco av valfri sort
  • 1/2 tsk salt
  • Blanda ihop till en slät smet, låt stå och svälla 15-30 minuter
  • Grädda pannkakorna på medelvärme i smör och olja, gör dem lite tjockare, stek ett par minuter på varje sida
  • När pannkakorna är klara, lägg upp på tallrikar
  • Oliver, chèvre, lufttorkad skinka, älgsalami  och grönsaker gör din Socca  komplett. Bara att lägga tillbehören på kikärtspannkakan och mumsa
Inte så dumt. Det här kommer jag att göra fler gånger. Vad du väljer att lägga på din socca tycker inte jag spelar så stor roll, bara det smakar gott. Var aldrig rädd för att testa och blanda efter eget huvud. Kanske dyker det upp någon besserwisser och lämnar en syrlig kommentar och tycker att det  inte är en äkta socca. Varför bry sig? Det är DU som bestämmer! Blanda och ge!

Min variant av socca blev en blandning mat från lite olika länder. Det riktigt franska är väl kikärtspannkaka och chèvre. Oliverna är grekiska, den lufttorkade skinkan kommer från Italien och älgsalami från ett norskt slakteri Inderøy. 
En salig blandning, men en god kombination.

På tal om chèvre så lär Charles de Gaulle ha sagt: " Hur ska man kunna styra ett land som har 246 ostsorter?" Jag får inte ihop det riktigt. Vad är problemet? Det får vara hur det vill. Ost i alla dess former och smaker är gott!