Ett köttstycke som har lite olika namn är den fantastiska styckningsdetaljen njurtapp. Den kallas ibland för slaktarbiff. Enligt sägnen för att slaktaren förr alltid själv tog hand om den biten. Förmodligen för att det är en ädel bit kött. Njurtappen kallas även för onglet, butchers steak eller hangen steak. Finns säkert fler namn. Namnet spelar ingen större roll för mig. Det viktigaste är ändå att veta att njurtapp inte är inälvsmat.

Oavsett vilken benämning är det en köttbit med mycket grova fibrer och kraftig köttsmak som påminner lite om vilt.

Vanligast är nog att lägga den på grillen, jag gör den på spis och i ugn den här gången. Grillen står för min del fortfarande på vinterförvaring.

Innertemperaturen för en njurtapp: Blodigt 56 grader. Medium 58 grader. Well done 60 grader. Bra att ha med sig i bagaget eftersom den går snabbt att tillaga. Gradtalen har jag hämtat från en tabell för innertemperaturer på oxkött. Jag sänker dock innertemperaturen med ett par grader. Prova dig fram så vet du för framtiden.

  • Börja som vanligt med att rumstemperera köttet
  • Putsa njurtappen. Har du en hel njurtapp finns det en sena i mitten och då ska den skäras bort
  • Salta 
  • Värm ugnen till 150 grader
  • Bryn i stekjärn, knappt 2 minuter på varje sida. Bryn i smör och olja
  • Peppra köttet med svartpeppar och gärna lite Colmans senapspulver
  • In i ugnen tillsammans med en termometer i mitten av köttbiten
  • När njurtappen håller din valda temperatur tar du ut den ur ugnen och låter den vila i 10 minuter. Linda in i folie
  • Skär upp i skivor
Tänk lite på hur du serverar tacos. Köttet passar alldeles utmärkt tillsammans med övrigt du brukar ha på tacobordet. 

Jag har sett priser för svenskt kött där njurtappen kostat allt från 139 kr till 299 kr/kg. Det är bara att slå till, du får mycket kött för pengarna. Då pratar vi riktigt gott kött att festa till det med.