”Då var det dags att kavla upp ärmarna och putsa glasögonen för nu är vi inne på den verkligt seriösa avdelningen inom den svenska kokkonsten ….”  Så står det i Leif Mannerströms bok Husmanskonst. Vad som åsyftas är raggmunk med fläsk.

Jag är med all säkerhet inte den enda som högaktar Leif Mannerström. För min del är det några saker jag gillar med denna mästerkock. Mannerström har otroligt härliga recept när det gäller fisk och annan god husmanskost. Han kan verkligen kokkonsten. Dessutom känns han som en härlig person med stor pondus.

Nu till dagens middag. Raggmunk med fläsk. Så här lagar Leif Mannerström raggmunk med fläsk till fyra personer:

1 kg potatis, 1 ägg, 1 msk mjöl, smör och stekflott till stekning, salt och peppar.

Skala och riv potatisarna. Vispa ägg och mjöl, vänd ner den rivna potatisen i smeten. Bland allt snabbt, salta och peppra.

Så långt Leif Mannerström.

Resten vad det gäller stekfläsket är inte mycket att orda om. Raggmunkarna steks i stekpanna tills de börjar bli frasiga i kanterna, vänd raggmunkarna och stek dem färdiga.

Jag river potatisen i matberedaren.

Så enkelt kan det vara. Servera lingon till denna goda rätt.

 Stek gärna fläsket i ugnen för att slippa stekos och fettstänk.