Mangold är en fantastisk grönsak, stora blad och grova stjälkar. Du kan äta allt! Det fina i kråksången är att du kan odla den själv. Enkel odling antingen på friland, i pallkrage eller i en plasthink med bra dränering, några borrade hål i hinkens botten.

Mangolden växer som sjutton! Du kan så nya frön ända in i juli och ta sista skörden långt in på hösten. Inte för att jag är odlingsexpert men mangolden lär vara tvåårig. Inget jag garanterar.

Mina smaklökar säger mig att mangold har lite svag smak av rödbeta. Något av det godaste som du kan tillaga av mangold är en gratäng. En värdig utmanare till potatisgratängen.

  • Skölj och skär av bladen från själva stammen. Hacka bladen i lämpliga bitar
  • Skär ner stammen i centimetertjocka bitar
  • Stek på stambitarna i smör ungefär 7-8 minuter
  • Tillsätt de hackade bladen, förväll bladen tillsammans med stjälkarna 5 minuter
  • Klart!
  • Koka ihop en ganska tjock bechamelsås, smör, vetemjöl och mjölk
  • Tillsätt mycket grevéost och riven vitlök
  • Smaka av med havssalt och svartpeppar
  • Lägg mangolden i en smord ugnsform
  • Häll över bechamelsåsen, blanda ihop
  • Sprid över riven ost och lite ströbröd
  • Grädda i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter
En mangoldgratäng kan du servera till grillat kött!