Lammytterfilé - Smaskens!
Lite lyx tycker jag vi ska unna oss! Lyx är ett ganska töjbart begrepp, det är ungefär som ett resårband. Lyx är inte samma för alla. Vi har olika definitioner av det begreppet.
För mig är det lyxigt att tillaga och servera lammytterfilé till middag. Godaste köttet från lamm tycker jag är lammytterfilé eller rostbiff. Det kostar lite mer än annat lammkött och är inget jag köper i parti och minut. Får bli någon gång då och då.
Lammytterfilé:
- Rumstempererat kött
- Ugnsvärmen bör vara 125 grader. Läs nedan om hur du kan kombinera lamm och potatisklyftor i ugnen
- Salta filéerna
- Bryn köttet i stekjärn för att få fin färg
- Peppra med din malda favoritpeppar, sprid olika sorters torkade örter ovanpå köttet
- Laga klart i ugnen, tar ungefär 20 minuter
- Låt köttet vila ca 10 minuter innan det serveras
- Så långt hur du kan hantera lammköttet
- Tips på köttemperaturen:
- Rare/Blodig 56 grader
- Medium 60 grader
- Well done/Genomstekt 70 grader
- Tänk på att temperaturen stiger ett par grader när köttet vilar
- Väljer du att servera rostade potatisklyftor värm ugnen till 225 grader
- Klyftad potatis tror jag du tillagar lite då och då. Gör som vanligt
- In i ugnen 15 min
- Sänk värmen till 125 grader, öppna ugnsluckan för att snabbare få ner temperaturen
- När du har ugnen nere på 125 grader, ställ in stekjärnet med lammytterfiléerna
- Nu kan du tillaga både potatis och kött i ca 20 minuter. Håll koll på köttet!
- Skulle inte potatisklyftorna vara helt klara när köttet tas ut kan du låta dem gå klara under tiden lammköttet vilar. Om potatisen är klar, täck formen med folie
- Häll grädde i stekjärnet som använts till lammytterfiléerna. Diska absolut inte ur stekjärnet innan såsen ska göras
- 1 msk kinesisk soja
- 1 msk röd eller svart vinbärsgelé
- Koka upp och låt det sjuda en stund tills såsen tjocknar lite
Föregående inlägg: Frittata med blandade grönsaker
Nästa inlägg: Korv med mos - Tack! - Lite nostaligmat
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar