Svenska köttbullar behöver ingen större presentation även om det finns varianter idag utan kött. I min mening är det absolut INTE KÖTTbullar. Köttbullar är precis som det låter KÖTTBULLAR! Riktigt traditionell svensk husmanskost som jag tror alla tycker om.

Träffade på en svensk erkänt duktig kock som är känd för sina matlagningskunskaper. Inte bara runt om i Sverige utan även i Frankrike. Att han är uppvuxen i Sjuhärad, precis som jag, gjorde det inte svårt, att "slänga käft" en stund. 

Kocken, ett antal år äldre än jag, tror inte jag står i restaurangköket större delen av dagen utan fungerar nog mer som en galjonsfigur och mentor på den restaurangen vi "slängt käft" några gånger. Det får vara hur det vill med det, vi hade ett trevligt samtal.

I samtalet kom vi in på köttbullar, av en speciell anledning. Vilken har mindre betydelse. En sak vi var väldigt överens om var att mald kryddpeppar är en smakhöjare när köttfärsen rörs ihop till en god köttbullesmet. Själv hade han fått tipset från en skåning och använt det sedan dess. Sant eller inte? Jag använder alltid mald kryddpeppar till mina köttbullar sedan jag fått tipset från en helt annan del av landet.

Samtalet avslutades med en klapp på axeln och att:

- Nästa gång ni kommer till restaurangen kanske köttbullar finns på menyn.

Dagens köttbullar hemma hos oss:

  • 500 g mager skinkfärs. Enbart med kött från grisens skinka. 
  • Skulle önska att alla hade närheten till Vistagårds Gris där finns nämligen riktig gammaldags skinkfärs och mycket mer. Superbt! 
  • Skulle du ha vägen förbi Vistagård: Ta med dig en kylväska och handla fläskkött! Du kan både köpa färska varor och frusna köttdetaljer. Ska du åka långt rekommenderar jag kylväska i bagaget och fruset kött. Följ gärna Vistagårds Gris på Facebook: https://www.facebook.com/vistagardsgris 
Åter till köttbullarna!
  • Kryddning: Örtsalt, mald röd peppar, mald kryddpeppar, worcestersås, ett par klickar crème fraiche
  • 1/2 dl ströbröd som fått svälla i 1 dl mjölk
  • Lök? Nej, ersätter det med örtsalt
  • Salt? Finns i örtsaltet
  • Blanda ihop ingredienserna. 1 äggula kan blandas ner som sista ingrediens. Låt färsen vila 1 timma eller så
Rulla gärna ganska stora köttbullar, bra mycket större än de som Scan har i sin plastpåsar som innehåller potatismjöl, vatten, nötkött, fett från nötkött, druvsocker och lite annat skräp. Ultraprocessade köttbullar med andra ord!
Jag gillar potatismos, lingonsylt och sås till köttbullarna.
Gör en potatismos som du gärna kan blanda ner crème fraiche i, du har ganska mycket kvar i den lilla burken som du tog crème fraiche från till köttbullarna. 

Såsen: Smält ner lite smör i stekskyn från köttbullarna, tillsätt någon matsked vetemjöl och späd med mjölk. Sila av och servera på tallrikarna. Lite kinesisk soja i såsen är inte dumt, både för sältan och färgen.

Nu har du köttbullar med kött!