Jag tycker att fläskkött blir väldigt gott och mycket saftigare om det tillagas i ugnen. Helst i en gjutjärnsgryta. En ytterfilé blir riktigt god.

När jag tillagar, som i detta fall en ytterfilé, brukar jag göra så här:

Skär ett par morötter i mindre bitar

Skivar en gul lök i ganska tjocka skivor

Gör likadant med en stjälkselleri

Krossar två vitlöksklyftor

Bottnar en järngryta med detta.

Tillsätter ett par deciliter grönsaksbuljong

Kryddar köttet runt om med kryddor jag känner för

In med grytan i ugnen , utan lock. Ugnsvärme 175 grader. En normalstor ytterfilé brukar bli klar på ca 1.5 timme

Stänger av ugnen och sätter locket på grytan som får stå kvar i ugnen tills det är dags att äta. Självklart kan man hoppa över det här och servera direkt.

Gott till detta är en ädelostsås. Värm 3 dl vispgrädde och smält ner 100 g ädelost.

Med rå potatis som steks tillsammans med färsk brysselkål blir det en bra kombo. Några bitar saltgurka gör inte middagen sämre.