Det godaste sättet att tillaga en fiskfilé av exempelvis torsk, sej eller kolja är att göra det i ugnen på låg värme. Så tycker jag. Som sagt har vi olika favoritsätt att tillaga fisk. Fisken ska vara ordentligt saltad och även byxad , då är garanterat alla ben är borta.

Att tillaga fisken i ugnen är bekvämt sätt och kräver egentligen bara passning av temperaturen. Bäst med en termometer. Fisken tas ut ur ugnen när termometern visar 48 grader. Då är den i mitt tycke riktigt bra.

Varför inte en tomatsalsa med fänkål till fisken?

  • Dela tomater i stora klyftor
  • Kärna ur
  • Hacka tomaterna
  • Skiva fänkål tunt
  • Blanda samman tomat och fänkål med citronsaft och olivolja
  • Sprid över lite färsk hackad chili eller chiliflakes, salsan ska ta smak, inte för mycket hetta
I ibland kan man läsa att fiskfilén ska byxas. Utan att  någon närmare beskrivning ges. Att fiskfilé byxas innebär att samtliga ben är borta.
Oftast låter jag fiskhandlaren byxa fiskfiléerna, de gör det helt perfekt. En gedigen fiskhandlare känner till fiskens anatomi.
Jag klarar det själv, men varför inte låta ett proffs använda sin kunskap?
Om du inte låter fiskhandlaren byxa kan du få lite vägledning här: