Färsk fisk på matbordet! 

Koljafilé blir det nu.  Har valt att tillaga rostad vitkål som tillbehör. Vanligtvis brukar jag rosta spetskål. Nu börjar det komma importerad "färsk vitkål" i affärerna. Att rosta övervintrad svensk vitkål är inget jag tror blir så bra. Det blir nog ganska hårt. Däremot blev den färska riktigt bra, nästan i klass med spetskål. Den importerade är i klass med vår svenska sommarkål.

Rostad vitkål:

  • Värm ugnen till 225 grader
  • Försök att dela vitkålen i något som är i närheten av klyftor, skölj kålen i vatten. Tar du med den tjocka roten kan den lätt skäras bort då den ligger på tallriken
  • Pensla vitkålen med olivolja
  • Krydda med malen svartpeppar och salt. Då jag serverar kålen till fisk strör jag över lite finhackad dill. Jag använde torkad dill
  • Rosta vitkålen i ugnen räkna med 30 minuter
  • Sänk värmen till 150 grader
  • Ta ut kålen
Koljafilé:
  • Salta koljafiléerna och låt saltet dra in i 30 min, dela filéerna i lagom portionsbitar
  • Torka av med hushållspapper
  • Smörj en ugnsform, ner med fisken i formen. Det ska gärna vara en form där filéerna får trängas lite. Allt med tanke på att såsen ska täcka fisken
  • Rör ihop en sås lagom till dina fiskportioner
  • Grädde, saft från citron, rejält med hackad dill
  • Häll såsen över koljafiléerna
  • Tillaga i ugnen tills fisken har en temp av 48 grader
  • Samtidigt som du ställer in fisken kan du ställa in kålen så att den hålls varm
"Grädde på moset" fänkål:
  • Inlagd fänkål
  • Så enkelt och så gott
  • Koka upp en 1-2-3 lag
  • Låt svalna
  • Under tiden skivar du 1 st fänkål
  • Lägg fänkålen i en burk med lock
  • Häll över lagen
  • Låt stå i kylen några timmar eller flera dagar
  • Det här kan du förbereda långt innan fiskmiddagen

Tror inte det behövs något mer till en fiskmiddag!