Kålsoppa med frikadeller får väl ändå anses vara en klassiker i den svenska mathållningen!? En värmande och mättande soppa så här på höstkanten är aldrig fel. Åt det då och då i föräldrahemmet och i skolans matbespisning. Nu på ålderns höst gör jag det för att det står på min frus önskelista.

 Soppa kan med fördel ätas året runt tycker jag, oavsett på vad kvicksilvret visar på termometern.

Kålsoppa

Utgå ifrån hur många magar som ska mättas när du väljer mängden av ingredienserna

  • Vitkål
  • Potatis
  • Morötter
  • Gul lök
  • Buljong
  • Svartpeppar
  • Dela vitkål, potatis och morötter i bitar och hacka lök
  • Fräs allt i en gryta med olja, utan att det bryns
  • Tillsätt malen svartpeppar när du fräser
  • Häll på vatten så att det gott och väl täcker. Tänk på att frikadellerna ska i senare
  • Tillsätt buljongtärningar utifrån mängden vatten. Använd både grönsaks- och kycklingbuljongtärningar
  • Låt soppan sjuda i 30 minuter
  • Smaka av med salt och svartpeppar
Frikadeller
Egentligen ska det vara kalvfrikadeller i kålsoppan. Jag tycker det går utmärkt att göra frikadellerna på blandfärs. Jag använde 250 g färs.
  • Blanda 2 msk skorpmjöl med  knappt 1 dl mjölk och låt det svälla
  • Tillsätt färsen och blanda ihop till en smet. Smaksätt med salt, peppar och worcestershiresås eller lite HP-sauce
  • Forma frikadeller på samma sätt som när du rullar köttbullar
  • Låt frikadellerna sjuda i kålsoppan drygt 10 minuter
Nu är det dags att servera!