Stekgrytor, gjutjärnsgrytor. Vad ska man välja?

Fyra grytor jag vill recensera:

Gjutjärnsgryta från Skeppshult, volym 3 liter

Anders Petter – Stenfors gjutjärnsgryta

IKEA senior

En gammal hederlig Kockumsgryta

Vad är då bäst? Lite av mina erfarenheter:

Gjutjärnsgryta 3 liter, helt i gjutjärn, från SKEPPSHULT. Bra för ett mindre hushåll. Ger fantastiskt kött eller till och med om man tillagar korvstroganoff. En fantastisk gryta som jag använder minst ett par gånger i veckan till vårt lilla hushåll. Kostar 1095kr på Bagaren och Kocken.

Anders Petter, Stenfors. järngryta med emaljerad in och utsida, 6,3 liter. Ingen jättehöjdare gör varken till eller ifrån mot att använda exempelvis en bra rostfri traktörpanna. Men bra om man gör mat till riktigt många, stor volym. Stenfors kostar 1099kr på Cervera.

IKEA senior, emaljerad utsida, järn på insidan. Finns i stolekarna 5 liter (399kr) och 3 liter (299kr). Mycket bra, järnet har dock en förmåga att släppa från insidan. Ändå mycket för pengarna. En fighter bland övriga grytor.

Sist men inte minst, en gammal klassiker från Kockums. Emaljerad utsida och stål på insidan. Denna gryta är nog lite av det bästa som man kan ha i sin ägo. Finns ibland på loppisar till riktigt bra priser. Är den jag tycker bäst om och som verkligen ger känsla av mat lagad i järngryta. Vi gav bort en sådan en gång eftersom vi då hade två stycken. Den används förmodligen inte. Har bara sett IKEAS stekgryta i det hushållet. Vilken miss att ge bort den om den inte används.

Sammanfattning: Delad 1a: plats Kockums gamla hederliga järngryta och Skeppshults gjutjärnsgryta, helt i gjutjärn. Plats nummer 2: IKEAS Senior. Mycket gryta för pengarna. Sista plats: Anders Petter, Stenfors. Bara stor – ingen annan effekt. Dessutom blir insidan ful även om man följer alla rengöringsregler.

Min värdering bygger på de erfarenheter jag har skaffat mig genom att använda samtliga nämnda typer av grytor. Synpunkter??

Om man investerar i en riktigt bra järngryta är det en god idé att sätta sig in i hur grytan ska skötas. Info finns på de svenska tillverkarnas hemsidor såsom Skeppshult, Ronneby bruk eller Kockums jernverk.