Irish stew - Mustig Irländsk gryta
Jag gillar irländsk mat, gärna deras grytor. Irish stew är lite av en favorit som får mig att drömma mig tillbaka till Dublin. Nu serverar jag den inte på det vanligaste irländska viset. Jag bryter mönstret lite, grunden är ändå samma.
På Irland serveras Irish stew oftast med Colcannon, vilket är potatismos med vitkål, purjolök och persilja. Det är fantastisk gott men den här gången ugnsbakar jag svenska delikatesspotatisar som sedan får åka ner i grytan när den ska serveras. Det blir med andra ord hela middagen i en gryta.
Tror inte att jag får smisk av Irländarna för att jag serverar rätten på detta sätt. Potatis är en av grundingredienserna i många irländska rätter.
Ibland kan jag känna att irländsk mat kan ha ett oförtjänt dåligt rykte. Men där har belackarna fel! Det enda jag har att invända är att portionerna är alldeles för stora. Laga gärna irländsk mat, jag tror inte att du kommer att rata det i fortsättningen. Tvärtom!
Irish stew - fyra rejäla portioner
- 800 g fransyska delad i grytbitar
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 1 pkt tärnad bacon, 140 g
- 2,5 dl Guinness öl, går även bra med porter eller någon annan mörk öl
- 2 bitar oxsvans, inte nödvändigt med det ger lite extra smak
- 2 buljongtärningar, grönsaks- eller köttbuljongtärningar
- 2 tsk torkad timjan
- Svartpeppar
- Vetemjöl
- Vatten
- Smör och olja
- Skala de gula lökarna, behåll dem hela
- Hacka vitlöken
- Skala och skiva morötterna i grova bitar
- Fräs bacon och lägg åt sidan
- Vänd grytbitarna i mjöl smaksatt med mald svartpeppar
- Bryn köttet i smör och olja, lite i taget så att det blir brynt och inte kokt
- I sista svängen med grytbitarna kan du steka på den hackade vitlöken så att den mjuknar. Morotsbitarna kan fräsas samtidigt
- Lägg allt kött och bacon i grytan
- Häll i ölen
- Smula ner buljongtärningar
- Krydda med timjan
- Späd med vatten så att köttet täcks
- Lägg i oxsvansbitarna och de hela skalade lökarna. Oxsvansen och lökarna kan du plocka bort när grytan är klar
- Låt grytan sjuda 2-3 timmar på låg värme
- Tycker du grytan blir för tjock kan du späda med öl och vatten. Då bör du även smaka av med lite mer kryddor
- Värm ugnen till 200 grader
- Tvätta potatisen och lägg dem i en skål och tillsätt lite olja, salt och timjan. Vänd runt potatisen
- Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och tillaga potatisen tills den får färg och blivit mjuk
- Låt de bakade potatisarna åka ner i den irländska grytan
Föregående inlägg: Stekt koljafilé
Nästa inlägg: Fredmans biff stroganoff
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar