Vår älskade falukorv! Det finns massor av sätt att tillaga falukorv. De allra flesta äter falukorv i olika former. Jag tror inte det finns ett enda kök i vårt land där falukorv inte tillagats. Falukorven intar en given plats i listan över svensk husmanskost, även om det finns belägg för att det var tyska bergsmän i Falun som kom på idén med att tillverka falukorv. Kanske inte så konstigt med tanke på att tyskar alltid varit kända för sina goda korvar. Både förr och nu.

Att tillaga falukorven i ugnen är bekvämt sätt och det gör inget om det blir lite småbränd skorpa på korven, jag tror att många uppskattar det.

Här på Mogges Mat har jag några, närmare bestämt nio olika alternativ på falukorv i ugn under menyns rubrik "Korvmåndagar". Här kommer ett till:

  • Hur mycket du ska ha av varje ingrediens beror naturligtvis på hur många munnar middagen ska mätta
  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Smörj en ugnsform
  • Skiva falukorv, tjocklek efter eget tycke.
  • Skiva en gul lök och bryn den mjuk i stekpanna, jag sprider alltid brun farin över löken när jag bryner. Ger god smak och blir lite snällare mot magen
  • Skiva äpple
  • Skiva tomater
  • Varva korv, äpple, tomat och lök i formen, tills du har slut på ingredienserna. Det finns inga måsten om vad du slutar eller börjar med
Naturligtvis ska det ner en sås i formen
I mitt fall, med en halv falukorvsring:
  • Blanda 2 dl grädde med 1 dl mjölk
  • 4 msk chilisås
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk senap
  • 2 msk hackad gurka
  • Svartpeppar
  • Chiliflakes, om du vill
  • Blanda ordentligt och häll över korven. Finriv lite ost över det hela. Laga klart i ugnen, tar runt en 1/2-timma
Givetvis ska det vara potatismos till. Eller hur?

" Falukorv hör till våra allra största favoriter på middagsbordet" (Leif Mannerström)