Senaste tiden har vi haft ganska många övernattningar i huset. Blir lätt så att man handlar på sig grönsaker eller rotfrukter av olika slag i sådana lägen. Och lite annat förstås. För oss är matsvinn inget som helst problem. Vi gör ofta på det viset att vi hackar ner grönsaker och rotfrukter som riskerar att förfaras och tillsätter dessa i en köttgryta och äter det tillsamman med pasta, ris eller potatis. Ofta pasta.

Det går även bra att göra en fiskgryta när det görs kylskåpsrensning. Men det är bra att köpa till lite fänkål. Är så gott tillsammans med fisk.

Nu hade vi även gott om benfria karrékotletter i frysen. Skar ner två stycken som grund för en köttgryta. Grönsaker: Morot, gul paprika, tomater, stjälkselleri och lök.

Jag gjorde så här:

Lät de nedskurna karrékotletterna brynas i smör. Kryddade med salt och svartpeppar.

Fräste sedan tillsammans med kotlettbitarna nämnda grönsaker. Tillsatte även en hackad vitlöksklyfta mot slutet. Några slattar i ett par tacosåsburkar och lite jalapenos fick åka med.

En klick dijonsenap är alltid gott i en gryta. Tycker du att det blir för lite vätska i grytan kan du tillsätta en grönsaksbuljongtärning tillsammans med ett par deciliter vatten.

Lät det hela stå och puttra en dryg timme på låg värme. Grytan kan gärna stå på spisen i två timmar, det gör den bara godare.

Pasta till detta och lite sojabönor. Passar även bra med ris eller äggnudlar.

Snacka om att stoppa matsvinnet. Tycker att matsvinnet förstoras många gånger. Känns lite som att det gått mode i pratet om detta. I Radio Kristianstad ägnade man ett par förmiddagar åt detta ämne. Vanligt folk ute på gatan som fick komma till tals i mikrofonen verkade inte ha något problem med att ta tillvara sina rester. Det kändes mest som problemet låg hos programledaren. 

Det stora problemet med matsvinn är det som butikerna kastar i sina enorma containrar. Så ser jag det. Övertygad om att de allra flesta inte slänger mat i onödan.

Jag kommer att återkomma till frågan om matsvinnet och då hamnar morötter på tapeten.