Om


Morgan Wagerfors heter jag, bor i Bäckaskog utanför Kristianstad tillsammans med min fru. Uppvuxen med en tradition där allt lagades och bakades från grunden. Här tror jag att mitt intresse för mat och matlagning skapades. En tradition som jag tycker är nog så viktig att föra vidare. Vill dela med mig av det jag lagar i min vardag och den erfarenhet jag har.

Det här här är ingen receptblogg utan tanken från min sida är att väcka tankar och idéer. Själv lagar jag sällan mat efter specifika recept, tittar på recept och jag gillar att improvisera lite och använda det vi har hemma. Jag tänker så här:

- Den mat jag lagar kanske kan inspirera när man kört fast och ska göra sin matlista eller då det gäller att komma på något nu, precis nu.Kanske kan jag vara en hjälpande hand. Kanske. Dessutom vill jag gärna bidra med andra praktiska tips som kan vara bra att ha med sig i köket. Därmed inte sagt att mina tips är de bästa.

Jag fördrar att laga mat på ett enkelt sätt. Vissa rätter kan ha väldigt fina namn och lite omständiga recept, förenklar gärna dessa för att göra det lite enklare så att vi vanliga matlagare inte drar oss för att laga maten med de vackra namnen. Men resultatet ska vara detsamma, med samma råvaror.

Vill även föra till torgs åsikter jag har om mat.

Anledningen till att jag inte skriver recept i någon större omfattning är att flera miljoner recept redan finns på nätet, och det tycker jag självklart är bra. Ibland kommer jag att länka till recept eller beskriva lite om vad som ska användas till en viss maträtt. Jag tycker att det finns så många matbloggar som jag mer ser som receptsamlingar än bloggar. Givetvis är det upp till var och en att forma sin egen blogg.

Håll gärna koll på de länkar jag publicerar. Oftast receptsidor.

All mat jag publicerar här har jag lagat om jag inte skriver något annat.

En sak till: Tycker det är bra att det går att näthandla mat. Butikskedjor som Ica och Willys erbjuder detta på väldigt många orter. Det går att hämta sina matkassar i butiken eller få beställningen hemkörd till dörren.Tänk vad mycket tid denna möjlighet sparar för barnfamiljer som har så många andra måsten i vardagen. Trots denna möjlighet ska man inte glömma bort att handla mat live. Barnen bör lära sig det också, tycker jag. De färdiga matkassarna från olika aktörer faller inte mig i smaken. Dessa tar bort den egna kreativiteten. 

Som pensionär har jag tid att kolla olika sidor med handlare som säljer mat för avhämtning eller hemkörning. Då har jag kommit fram till att det gäller att vara på sin vakt och prismedveten. Jag pekar inte ut några speciella nätleverantörer. En sak är dock säker, vissa tar "svinpriser". Mitt förslag är att handla via de vanliga matkedjorna. Där skiljer det sig givetvis också i pris. Det gäller att vara prismedveten!

Att handla mat på det nya moderna sättet är lite "back to basic". I min tidiga ungdom arbetade jag extra i ett s.k. snabbköp, August Magnussons på Ulvens gata 26 i Borås. Packade mat i varukorgar och levererade med varucykel och sedan med en flakmoppe då jag hade åldern inne. På 60-talet var det familjer som hade det bättre ställt som främst använde sig av möjligheten. Självklart var det även "vanligt folk" som nyttjade möjligheten. Skillnaden för mej som varubud (springpojk) var att de bättre bemedlade alltid handlade på krita och jag fick ingen dricks. Hos övriga fick jag alltid dricks för det var kontant betalning mot kvittot jag hade med mig. Då fick jag oftast något extra mynt. Extra pengar för en skolpojk.

Till sist. Lycka till i köket. Önskar att jag kan inspirera till minst en middag.


Presentation
Kontaktformulär

Fyllda spetspaprikor på ungerskt vis

Nu när vita spetspaprikor börjar fyllas på allt mer i grönsaksdiskarna vill jag slå ett slag för denna lite mildare paprika.

För knappt ett år sedan publicerade jag nedanstående blogginlägg och gör det idag i repris. Prova gärna vita paprikor om du ska laga något med fyllda paprikor.

Receptet är ursprungligen från Ungern och har nått vårt kök via en tidigare ungersk kollega till min fru.

En gång om året brukar vi äta denna rätt när det finns tillgång på vit paprika. Jag har lagat den några gånger men flertalet gånger är det min fru som gör rätten. Båda två tycker vi att det är en smakfull måltid. Idag hade jag fullt upp med delar av vår köksrenovering, målade och åkte till lackeraren med köksluckor och lite annat från köket. Då klev min fru in på arenan och lagade följande goda rätt:

Vita paprikor fyllda med köttfärs blandat med kokt ris. En enkel och god rätt. Så här går det till:

Kok ris, blanda detta med köttfärs. Inte för mycket ris. Mer köttfärs än ris.

Ta vita paprikor, skär av en bit av den del där stjälken sitter. Skölj och plocka ut kärnor och ”skinn”.

Fyll paprikorna med köttfärsblandningen som kryddats med valfria goda kryddor.

Får du färs över är det gott att blanda det med de krossade tomaterna, då får du lite extra god färs, vid sidan om.

Bred ut krossade tomater, helst Mutti, på en långpanna. Lägg paprikorna i långpannan. In i ugnen på 175 grader minst 30 min.

Skitgott ,vågar jag lova!


2Mogge2020-06-29 18:53

Ett tips! Leta upp vita spetspaprikor.

Svara
1Pilan2020-06-29 18:28

Ja det låter verkligen skitgott paprikor gillas .. måste prova !

Svara

Skriv en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: