Det finns olika sätt att tillaga fransk löksoppa. I de flesta recept brukar det användas gul lök och vitlök. Jag har sett fransk löksoppa tillagas med silverlök och även med en skvätt cognac. Då ska du veta att kocken som tillagade soppan fått sin grundutbildningen i just Frankrike. Kanske är det så att ingredienserna är olika i olika regioner i landet. Inte för att jag vet.

Silverlök tilltalar mig eftersom den är lite snällare i smaken.

En variant av fransk löksoppa:

  • Använd en kastrull som du brukar laga soppa i
  • Skala och skiva 3 stora silverlökar och 2 vitlöksklyftor så tunt du kan. Du kan även välja att använda Solovitlök, då kan du ta en hel vitlök
  • Bryn löken i smör ca 5 minuter, blanda ner ett par matskedar brunt farinsocker när du bryner
  • Smula ner 2 grönsaksbuljongtärningar och tillsätt 1 liter vatten, 1 tsk vitvinsvinäger och 1 msk japansk soja och en skvätt cognac
  • Krydda med 1 msk torkad timjan, lite salt och vitpeppar efter smak
  • Låt soppan småkoka 15 minuter
Bröd 
  • Värm ugnen till 125 grader
  • Dela tre skivor vitt bröd i mindre bitar
  • In ugnen 15 minuter för att torka brödet
Gratinering av löksoppan
  • Vrid upp ugnsvärmen till 275 grader när du tagit ut brödet
  • Du kan antingen välja att hälla upp soppan i ugnssäkra serveringsskålar eller i en större ugnssäker skål
  • Fördela brödbitarna över soppan
  • Täck sedan med mycket riven smakrik ost
  • Gratinera i ugnen tills du har en härlig yta
Jag kan inte franska men säger - Bon appétit!