Fiskburgare! Fisk är gott. Strömming, torsk och sej är mina favoriter. Ibland gör jag fiskburgare. Det är inte dumt. Min favorit när jag gör fiskburgare är strömmingsfiléer. Smeten blir lite fastare än om vitfisk är huvudingrediensen.

När jag använder sillfiléer då gör jag mina burgare så här:

400 g strömmingsfiléer. Sköljer filéerna, klipper av ryggfenorna, delar varje filé i tre delar. Ner i matberedaren och kör en stund, tillsätter 1 msk vetemjöl, 2 tsk ströbröd, ca 125g fetaost, 1 msk dijonsenap, örtsalt Chili&Herbs och svartpeppar tillsätt grädde eller mjölk. Kör allt i matberedaren tills det är en acceptabel smet. Blir smeten väldigt ”stabbig” så tillsätter du lite mer grädde eller mjölk.

Klicka ut smeten i stekpannan med en matsked och platta till med stekspaden. Stek i smör och rapsolja ca 3-4 min på varje sida.

Perfekt är servera tillsammans med potatismos, saltgurka och egengjord remouladsås. En egen remouladsås kan du göra så här: Grekisk yoghurt, majonnäs, bostongurka, chilisås (ketchup funkar också) salt och svartpeppar.

Självklart går det att servera burgare med hamburgerbröd om du föredrar det istället för potatismos. Med potatismos tycker jag det blir en hel middag.

Hos min fiskhandlare kallar man alltid sillfilé för strömmingsfilé även om sillen uteslutande kommer från Nordostatlanten. Tror det har att göra med att det gamla lever kvar från den tid då strömmingen från Östersjön till 100% var ätlig. Gamla benämningar dör inte ut.