En Entrecote är aldrig fel en fredag. Speciellt om den kommer från Ragnar Johanssons Chark i Mjällby. Idag med ugnsrostade morötter och potatis. Blanda rotfrukterna med olja och salt, krossa några vitlöksklyftor genom pressa ett knivblad mot klyftorna och låt dem gå med i ugnsformen

Har du ugnsvärmen på 225 grader räcker det oftast med 25 minuter i ugnen. Vill du ha lite mer knaprighet och yta så kör ytterligare 5 min med grillelementet. Ett tips jag fått från min son Fredrik som i mina ögon är en mästerkock i vårt grannland Norge  http://www.oyna.no/hjem 

Entrecoten steker du i stekpanna eller så grillar du tills den är på det sätt som passar din smak. Blodig 55 grader, medium 60 grader och genomstekt 68 grader. De enda kryddor som behövs är svartpeppar och salt. När entrecoten är färdigstekt låt den vila i folie 10 minuter. Servera den hel eller i skivor som skurits mot köttfibrerna.

Om du väljer att steka entrecoten i ett stekjärn är mitt tips att ösa skyn över köttet när du steker.

Såsen är idag en Café de Paris-sås. Enkelt att göra:

100 gram smör

½ dl rapsolja

1 ägg

½ dl hackad persilja

2 sardellfiléer (om du har det hemma)

2 tsk rödvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

1 tsk örtsalt

1 krm curry

1 krm starkt paprikapulver

Smält smöret och blanda ned oljan. Låt svalna. Knäck ägget i en mixerbägare. Tillsätt övriga ingredienser. Häll i smöret och oljan. Mixa genom att börja i botten av mixerbägaren och dra mixern sakta uppåt. Gör så en kort stund tills såsen känns krämig. Mixa inte för länge, då är det kört.


En köttermometer är alltid bra att ha. Du behöver inte springa benen av dig i affärer med köksredskap eller googla på nätet. Jag rekommenderar denna enkla och väl fungerande termometer för 100 kr på Kjell&Company. Den fyller sin funktion, mer än väl. Varför betala flera hundra kronor när det finns billiga prisvärda som fungerar. Vi har haft vår i över två år och den är mycket bra.