En lite annorlunda moussaka men ändå inte så långt från originalet. I denna är det aubergine och zucchini.

Innan du börjar med själva maten sätt i gång ugnen och vrid upp temperaturen  till 175 grader

Grönsaker

  • Skala zucchini med potatisskalare, dela i grova bitar
  • Dela aubergine grovt, lägg i en plastpåse och salta, skaka påsen och låt vätskan dra ut
  • Stek grönsakerna
  • Sprid lite svartpeppar och chiliflakes över
Köttfärs
  • Bryn köttfärs, tillsammans med hackad lök samt en eller två mycket grovt rivna vitlöksklyftor, salta och peppra efter behag. Tillsätt gärna något kryddmått kanel
  • Rör i några matskedar tomatpuré
  • Tillsätt krossade tomater tillsammans med lite koncentrerad fond. All fond utom fisk- eller skaldjursfond går bra. Lite vatten och någon nypa socker skadar inte
  • Låt allt puttra en stund i grytan
Ostsås
  • Gör en grund med smör och vetemjöl
  • Vispa ner mjölk, lite i taget tills du känner att konsistensen är lagom tjock
  • Riv ner smakrik ost. Jag tog en bortglömd bit ädelost och en riktigt svettig sveciaost
  • Koka upp såsen och blanda i ett ägg.
  • Smaka av med salt och peppar
Innan det är dags för ugnen
  • Smörj en ugnsform
  • Sprid ut aubergine och zucchini
  • Häll köttfärssåsen över
  • Häll sedan ostsåsen över köttfärssåsen
  • Riv lite mer ost över
Gratinera i ugnen ca 30 minuter eller tills du ser att färgen är fin. Låt vila 10 minuter innan formen ställs på bordet.

Gott som tilltugg, inlagda grekiska oliver - Ioniansallad