Grytor av kött från vilt, exempelvis rådjur, dovhjort, älg eller kronhjort blir oerhört mört. Lite annorlunda smak i jämförelse med tamdjur. Inte så konstigt eftersom vilda djur äter en annorlunda kost än exempelvis nötkreatur.

Ska du laga en gryta eller något annat av viltkött väljer du samma styckningsdetalj som från nötkött  eftersom anatomin är densamma.
Har du inte tillgång till viltkött kan du ersätta med nötkött och tillaga med övriga ingredienser som en gryta med exempelvis dovhjort. Det blir inte samma sak, men säkert gott.

Gryta med viltkött eller nötkött
  • Två portioner, 450-500 g grytbitar
  • 2 morötter och 3 potatisar, skurna i grova bitar eller 6-8 småpotatisar
  • 2 vitlöksklyftor och 1 liten röd- eller gul lök, även dessa i grova bitar
  • Lägg allt i en ugnsform
  • Blanda 0,5 dl rapsolja och 0,5 dl mörk sirap och rör ner i det du har i ugnsformen
  • Salta och peppra
  • Rosta i ugnen på 225 grader ca 30 minuter
  • Ta ut formen från ugnen och sänk temperaturen till 175 grader
  • Tillsätt 2,5 dl köttbuljong och 2 dl öl
  • Har du torkad skogssvamp kan du krossa 2 msk svamp och röra ner i grytan. Annars finns det kantarellfond på flaska som ersättning.
  • Grytan tillagas i ugnen ca 1,5 tim eller tills köttet är mört
Har du planer på att bjuda på en god middag i goda vänners lag vill jag gärna rekommendera denna gryta som viltgryta. Den är bekväm att tillaga, allt görs i ugnsformen. Några saker som jag tycker skulle vara perfekta i en bjudgryta:
  • Grytbitar av dovhjort
  • Färska kantareller. Om det bjuds på gryta utanför svampsäsongen, satsa på torkad skogssvamp
  • Buljongen, den kokar du själv av ben från dovhjort. Blir det mycket buljong över kan du koka en soppa nästkommande dagar med en riktigt fin buljong
  • Löken - använd gärna små lökar, är det vår eller sommar välj gärna knipplök. Välj en knippe med de minsta lökarna. Eller flera knippen så att alla får minst ett par lökar på tallriken
  • Potatis, välj gärna småpotatis. Vissa butiker kallar dem för delikatesspotatis. En varning är att inte använda mandelpotatis, den kommer förmodligen att koka sönder. Då är det verkligen kört!
  • Välj den öl som är din favorit och blanda ner grytan. Spelar mindre roll om den är alkoholfri eller starkare i alkoholprocent. Det ska vara din favoritöl, tycker jag
  • Vid sidan av grytan kan riven färsk pepparrot serveras. Alla runt bordet kanske inte är överförtjusta i riven pepparrot
En sak är säker - du kan inte misslyckas med den här maträtten!

Om du har en tanken riktad mot att bjuda på dovhjortsgryta och inte själv jagar eller har en känning som gör det då kan du räkna med att 1 kg dovhjortsgrytbitar kostar runt 170 kr/kg. Du får mer än 2 kg fina  dovhjortsbitar jämfört med 1 kg oxfilé. Lovar att dovhjort kommer att uppskattas av gästerna.
Ben till buljongen kan du få för en 50-lapp/kg hos en vilthandlare, Om du köper ditt viltkött vill jag rekommendera att göra det i en viltköttsbutik. Dessa finns i hela landet. Oftast kommer köttet från jägare och inte från djur i hägn. Fråga gärna var köttet kommer ifrån.

Apropå viltkött: Jakten i Sverige bidrar med drygt 20 000 ton viltkött varje år.