Det finns ett otal olika sätt på hamburgertallrikar. Viktigast på tallriken är självklart hamburgaren. Den kan vara gjord av nötfärs, högrevsfärs, blandfärs, fisk eller en vegoburgare.

Vilken burgare man än föredrar beror till viss del på smaken av kryddsättning. Jag brukar prova mig fram med olika smaksättningar som jag tycker har blivit väldigt lyckade. Vidhåller trots allt att den godaste hamburgaren är den som är gjord på högrevsfärs och enbart smaksatt med salt och svartpeppar. Det är den ultimata burgaren för mig.

Burgaren kan gärna serveras med dressing och en baconskiva på toppen. Bröd och ost brukar jag för det mesta utesluta helt. Tycker mer om att satsa på grönsaker än bröd och ost. Självklart en smaksak.

Som tillbehör är det gott med coleslaw, saltgurka, några ugnsrostade potatisklyftor och olika sorters grönsaker. Pommes är inte dumt till burgare. Gärna av sötpotatis. Vanlig hederlig potatis är inte heller fel.

Burgare
  • 500 gram grovmalen högrevsfärs
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • Blanda färsen ordentligt så att salt och svartpeppar blir riktigt fördelat med färsen
  • Forma till burgare
  • Lite extra salt och svartpeppar på båda sidor är inte dumt
  • Stek i stekjärn några minuter på varje sida. Eller lägg dem på grillen
Dressing
  • 1dl grekisk yoghurt
  • 1 msk majonnäs
  • 1/2 hackad röd chili
  • 1 msk chilisås. Ketchup går också bra
  • Blanda ihop
Coleslaw
  • Strimla rödkål och vitkål
  • Salta och krama spänsten ur kålen
  • Blanda ihop 2/3 grekisk yoghurt och 1/3 majonnäs
  • Vänd runt kålen i blandningen
  • Smaksätt med svartpeppar, salt och lite brunt farinsocker
Övriga tillbehör
  • Stek en skiva bacon till varje hamburgare
  • Blanda ihop en sallad med olika sorters grönsaker
  • Saltgurka är bara att lägga upp på tallriken
  • Klyfta potatis, vänd i olja, salta och tillaga i ugnen på 225 grader. Tillaga gärna dina baconskivor i ugnen och använd sedan samma form till potatisklyftorna. Diska inte formen utan lägg istället ner potatisklyftorna i baconfettet. Det ger lite extra krydda.
Enligt kåsören Red Top är en hamburgare en pannbiff som lärt sig amerikanska och fått sitt namn efter staden Hamburg.