Raggmunk och stekt fläsk med rårörda lingon är ingen nyhet i det svenska köket. Vågar påstå att den funnits med i åratal. Inte heller ovanligt återkommande på många lunchrestaurangers meny har jag sett i lokaltidningen. Då verkar det som "styckstekta" raggmunkar står på menyn.

Jag tillagar gärna raggmunk med fläsk på ett annat sätt. Vill att det ska vara enkelt och att det ska smaka lika gott som på det traditionella viset.

För att underlätta det hela går det fint att göra allt i ugnen på en och samma gång.

Raggmunk i ugn med rimmat rökt fläsk:

  • Skala och riv potatis i en matberedare, drygt 1/2 kg räcker mer än väl till 2 portioner
  • Värm ugnen till 225 grader varmluft
  • Mät upp 1,5 dl vetemjöl, vispa ner 2 dl mjölk
  • Tillsätt 2 ägg och ytterligare 0,5 dl mjölk och en nypa salt. Vispa till en slät smet
  • Vänd ner potatisen!
  • Häll blandningen i en form eller liknande som tål att vara i ugnen. Kanske använder du ett stekjärn som är lämpligt i din ugn. Oavsett form eller stekjärn, smörj med lite smör. Bra om formen eller stekjärnet är av lite större format för att den stora raggmunken inte ska bli för tjock och behöva tillagas länge
  • Lägg fläskskivorna ovanpå, fläsket bör inte vara för tjockt. Ungefär som tre baconskivor kan jag tycka var lämpligt
  • Kör klart i ugnen tills fläsket är färdigt och raggmunken har "stannat" 
Det här kallar jag för svensk husmanskost!