Broccolisoppa med ost och räkor
Broccoli är som bekant en art i kålfamiljen och kan sägas vara en nära kompis till blomkålen. Vi äter mycket broccoli i Sverige. Bara sedan 2008 har skörden mer än fördubblats. Den finns även i grönsakshyllorna under den kalla delen av året och då i importerad form. Inte konstigt, med tanke på våra årstider.
Vi kan även köpa broccoli i frysdisken. Det finns undersökningar som kommit fram till att frusna grönsaker är lika näringsrika som färska. Nyskördade är trots allt det bästa alternativet, inte så lätt att få tag på i en vanlig livsmedelsbutik. Jag använder gärna frusen broccoli i matlagningen.
Att broccoli är en populär grönsak är det inget tu tal om. Dessutom väldigt rik på både vitaminer och mineraler.
Den gröna läckerheten kan användas som bas i många maträtter. Soppa, gratäng, pesto, pajer, biffar och stuvningar, bara för att nämna några. Väldigt god som grönsak till kötträtter. Även god som grillad eller rostad i ugnen.
Varför inte laga en broccolisoppa med lite tillbehör?
Broccolisoppa med ost och räkor
- 4 portioner
- 500 g frusen broccoli eller om du föredrar färska kan du ta två stycken hela och även använda stjälkarna. Tänk på att det tar längre tid för stjälkarna att bli mjuka
- 1/2 normalstor purjolök, strimlad
- 1 grovhackad vitlöksklyfta
- 3 grönsaksbuljongtärningar och 7 dl vatten
- 2 msk rostade solroskärnor. Rosta i torr stekpanna!
- 4 dl gräddmjölk av 2 dl mjölk och 2 dl grädde eller bara 4 dl grädde
- 2 dl finriven smakrik ost
- 3 hg skalade räkor
- 1/2 röd chili, skivad
- Stek purjolöken mjuk i en soppgryta, tillsätt vitlöken mot slutet
- Lägg ner broccoli i grytan
- Häll på vattnet och tillsätt buljongtärningarna
- Koka upp tills broccolin blivit mjuk och buljongtärningarna löst upp sig
- Häll i gräddmjölk tillsammans med osten. Rör om så att osten smälter
- Mixa soppan med en stavmixer eller i matberedare
- Smaka av med örtsalt och svartpeppar
- Värm på om det behövs
- Häll upp soppan i djupa tallrikar eller skålar
- Toppa med räkor, frön och chiliskivor
Föregående inlägg: Nötfärs med smak av fänkål
Nästa inlägg: Fiskfilé med blomkålspuré och ärtpesto
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar