Soppa är alltid gott! Passar dessutom riktigt bra en dag då lunchen varit av det kraftigare slaget. En blomkålssoppa med några palsternackor kan vara på sin plats. Toppas soppan med stekta baconskivor blir det nästa lite lyxigt. Skulle även kunna tänka mig att servera denna soppa som en förrätt då det bjuds på tre-rätters.

Blomkål, palsternacka och bacon är ingen dum kombination!

Soppan kan du göra så här:

  • Dela ett blomkålshuvud i mindre delar. Jag använde ett medelstort. Det är absolut inte fel att använda frusna blomkålsbuketter
  • Skala och dela 3 palsternackor i grova skivor
  • Hacka eller riv 2 vitlöksklyftor
  • Fräs blomkål och palsternacka i olja några minuter
  • Vitlöken bör åka ner i kastrullen mot slutet och bara fräsas en kort stund så att den inte bränns
  • Häll på vatten så att det gott och väl täcker
  • Tillsätt 2 grönsaksbuljongtärningar eller koncentrerad fond efter egen smak
  • 1 dl grädde ska också ner i kastrullen
  • Låt soppan sjuda tills blomkål och palsternacka känns mjuk, tar runt 15 min. Håll koll!
  • Mixa soppan slät, antingen med en stavmixer eller i en matberedare
  • Smaka av med örtsalt
  • Nu kan du låta soppan stå och värma på den innan det är dags att äta
Bacon
  • Stek bacon. Antingen i ett stekjärn eller i ugnen. Väljer du ugnen kan du klä en långpanna eller en stor form med bakplåtspapper och värma ugnen till 200 grader och tillaga tills baconskivorna känns knapriga
Dags att äta!
  • Lite chiliflakes kan toppa soppan tillsammans med bacon och några stänk olivolja med chilismak